Mali – Karta i QGIS

Denna vecka så har jag valt att göra en karta över Mali baserad på uteslutande data hämtade från olika FN-organisationer, ja och så Wikipedia för enkelhetens skull.

Mali_A4

När man hållit på att leta efter och använda tillgängliga data från Internet så slås man av hur mycket data som faktiskt finns. I fallet med den här kartan så var problemet faktiskt det omvända, vad skulle jag ta bort och reducera för att kartan skulle bli överskådlig.

Jag har exempelvis med såväl regioner och distrikt som gränser, men ”kommuner” fick jag helt enkelt hoppa över då det blev för mycket data. Städer och byar minskade jag så att de minsta över huvudtaget inte finns med och det endast är huvudorterna i regionerna som är utmärkta med namn. Däremot så provade jag att vara väldigt detaljerad när det gäller vattendrag och vägar, där exempelvis en hel del vattendrag är utmärkta med namn. Många av dessa försvann dock i renderingen eftersom jag satte lägre prioritet på dessa etiketter.

Ett tag övervägde jag att göra kartan betydligt större än A4, men valde att inte göra det då den resulterande kartbilden skulle bli lite väl stor för WordPress. Detta är anledningen till att det ser ut som att upplösningen i kartan är lite låg. Att Wikipediarutan är dåligt upplöst beror helt enkelt på att det är en skärmdump. Det går att använda en HTML sida direkt i layouten, men jag ville inte ta med hela sidan från Wikipedia utan bara faktarutan och hittade inget färdigt sätt att få fram detta. Det går antagligen att skapa en mall för denna typ av sidor direkt på Wikipedia, men det får bli ett projekt för en annan gång.

När jag gjorde kartan över Centralafrikanska Republiken så förvånades jag över att det inte bodde fler där än vad det gör. I Mali så bor det drygt 14 miljoner människor, men det är på en yta ungefär tre gånger större än Sverige, så trenden går igen något. Två tredjedelar av landet är dock savann och öken, så de återstående områdena är trots allt ganska välbefolkade, jämfört med Sverige.

Nu skall ju Sverige skicka soldater till Mali och vi får väl se var de kommer att stationeras. Med tanke på var de etablerade sin bas i Tchad så får man hoppas att man tittar på en karta innan man börjar den här gången, det framgår nämligen ganska tydligt vilka områden som är utsatta för översvämningar under regnperioden. Det förutsätter ju dock att man vet hur man läser en karta…

I morgon så går jag in på lite mer detaljer om hur kartan gjordes.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: