Nya bilder för Open Street Map

Digital Globe är ett stort kommersiellt företag som med egna satelliter fångar och säljer bilder av jorden. Beroende på vad du är beredd att betala, och kanske även vem du är, så kan du få tag på mer eller mindre uppdaterade bilder i hög upplösning över hela jorden.

Ibland så släpper företag som Digital Globe bilder fritt för användning av exempelvis Open Street Map, vilket bland annat skedde vid katastrofen på Haiti, men även nu senast över eboladrabbade områden i Afrika.

Tillsammans med MapBox så har Digital Globe gjort denna typ av bilder tillgängliga för allmänheten, så att Open Street Map kan uppdateras där det för tillfället mest behövs.

Skärmbild från 2014-04-12 12:10:29

Genom projekt som HOT så organiseras digitaliseringen av allmänheten, vilket är till stor nytta för exempelvis hjälparbetare i området.

Digital Globe förlorar i princip ingenting på att släppa dessa bilder, snarare tvärt om. Man använder sig av det för att göra reklam för företaget och sina tjänster på ett väldigt smart sätt, som i princip alla vinner på. Det är sannolikt inte så många som skulle betala för bilder över området ändå, det är ju inte centrala Jönköping precis (lite ironi där).

Skärmbild från 2014-04-12 12:16:53

Sedan kan vi ju vara ärliga och säga att det som beskrivs ovan inte är ett enormt område (lilla blåa pricken i bilden ovan). Digital Globe har naturligtvis bilder över hela regionen liggande på servrar som bara väntar på att någon skall öppna plånboken. Man har med samarbetet med MapBox dock släppt eller skall släppa närmare 500’000 km2 bilder, vilket är lite drygt samma yta som Sverige. Detta kan låta mycket och det är det, om man tänker att det är städer man avser. Är det djungel eller öken så är det mindre imponerande. De senare behöver vi dock inte vara rädda för, och om du själv vill vara med och påverka vilka områden som skall släppas så kan du ”önska” detta på: https://www.mapbox.com/labs/request/#.

Som jag ser det är detta ytterligare ett exempel på ”win-win” mellan kommersiella intressen och Open Source till stöd för exempelvis hjälpinsatser.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: