Skapa Leafletkarta direkt från QGIS

I helgen så twittrade jag om ett nytt QGIS plugin som gör det möjligt att direkt skapa en Leafletkarta, utan att behöva konvertera filer eller skriva HTML och JavaScript-kod.

Skärmbild från 2014-04-26 09:47:14QGIS2LEAF finns bland de experimentella tilläggen i QGIS.

Tillägget använder alla typer av vektorlager, men jag har inte lyckats med vare sig PostGIS eller WFS så håll er till shape tills vidare. Ett annat problem är som vanligt att å, ä, ö intefungerar i lagernamn och mer förvånande fungerar inte heller mellanslag när jag provar.

Skärmbild från 2014-04-26 10:26:35Två vanliga shapelager i QGIS.

Tillägget tar alla lager och försöker göra om dessa till GeoJSON tillsammans med allt övrigt som behövs för en Leafletkarta. Alla filer som behövs skapas med andra ord på angiven sökväg, men lager som inte kan hanteras ger skriptfel.

Skärmbild från 2014-04-26 10:12:40

Tillägget startas under menyn ”Web” och sedan fyller man i storleken på den önskade kartramen, vilken bakgrundskarta man vill ha och var filerna skall sparas. Om inget felmeddelande dyker upp så kan man sedan gå till den utpekade katalogen och starta den ”index.html” fil som skapats där.

Skärmbild från 2014-04-26 10:22:28

Än så länge är tillägget ganska begränsat och de stilar man använt följer inte med till webbkartan, men pop-up fönster fungerar och visar attributen för de objekt man klickar på. Om man har valt att dölja attribut i QGIS så skulle man kunna tro att dessa inte tas med i Leaflet men det gör dom. Däremot kan data uteslutas med ett ”Objekturval” i de allmänna inställningarna i lagret.

Det finns utvecklingspotential och jag är övertygad om att vi kommer att få se en snabb utveckling av detta tillägg eftersom det är många som är intresserade. Vill och kan du bidra till utvecklingen så finns projektet på GitHub: https://github.com/Geolicious/qgis2leaf.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “Skapa Leafletkarta direkt från QGIS”

 1. riccardo klinger says :

  Hi,

  ma name is Riccardo from geolicious. Just want to ask: am I right and you tried to export PostGIS and WFS and it didn’t work out, right?!

  You can create an issue. We already work on the unicode issues and your special characters.

  What about this:
  ”Om man har valt att dölja attribut i QGIS så skulle man kunna tro att dessa inte tas med i Leaflet men det gör dom. Däremot kan data uteslutas med ett ”Objekturval” i de allmänna inställningarna i lagret.”
  Is it right that you expect that hidden attributes shall not be exported?!

  Best regards,

  Riccardo

  • Klas Karlsson says :

   Hi

   It is correct that PostGis and WFS didn’t work for me… And national characters (as well as ”space”) was also an issue for me.

   If I make the effort to hide attributes and create aliases for better descriptions and nicer viewing experience in QGIS, it would be as nice if these changes also would follow on to Leaflet.

   As I mentioned in the blogg I think the Plug-in is awsome, but ”young” and need some developement.

   Regards

   Klas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: