Egna tillägg till QGIS

Är det svårt att göra egna tillägg till QGIS? Svaret på frågan är Ja, och nej…

Här tänkte jag visa den enkla delen, som bevisar att det inte alls är svårt. Jag använder Linux och på Windows och Mac ser några av stegen lite annorlunda ut.

Skärmbild från 2014-04-26 16:20:34

Börja med att installera och aktivera ”Plugin Builder”. Detta skapar en ny knapp och ett nytt menyalternativ under ”Insticksprogram”.

Skärmbild från 2014-04-26 16:23:15

När verktyget körs så får man fylla i lite detaljer om det tillägg man skall skapa. Det är dock bara själva ramverket som kommer att genereras, innehåll får man skapa sedan.

När man klickat ”OK” så får man upp en bekräftelse och information om vad man behöver göra här näst. Detta inkluderar att kopiera katalogen till plugin-katalogen i QGIS programkatalog. Bara lugn det framgår ganska tydligt vad som skall kopieras vart, men ta inte innehållet i den sista verktygskatalogen utan verktygskatalogen i sig när du kopierar.

Använd terminalen och öppna katalogen och lista innehållet med ls kommandot. Här finns en ”ui” fil och en ”resources” fil. Dessa skall innehåller källkoden för dialogrutor etc och måste kompileras innan verktyget kan köras. Kompilering görs genom att skriva in kommandot make.

Skärmbild från 2014-04-26 16:32:29

Sedan är det bara att aktivera det egna tillägget på vanligt sätt i QGIS… Men vad gör det då?

Skärmbild från 2014-04-26 16:32:35

Tja, ingenting egentligen.

Det är nu upp till dig att fylla tillägget med innehåll. Ramverket finns i en enkel pythonfil (MittTestPlugin.py) och där är det enkelt att styra om knappar och menyalternativ skall bli synliga och det är även här man skriver in den kod man vill skall köras när användaren klickar på ”OK”.

Vill du ändra på dialogrutan så är det Qt-Designer som gäller, vilket i sig inte är så svårt det heller, men det börjar närma sig. Ändrar man i ui-filen (eller qrc-filen där exempelvis knappikonen sätts) så måste man kompilera om sina resursfiler med make och starta om QGIS för att ändringarna skall slå igenom.

Men det tar vi en annan gång…

========================================

[EDIT]

I stället för att kopiera katalog och filer till plugin-katalogen så kan man välja att köra kommandot ”make deploy” från terminalen/kommandoprompten i den skapade katalogen. Detta kompilerar alla filer som skall kompileras och kopierar det som krävs till rätt plats i QGIS. Vill man skicka sitt tillägg till någon annan så kan man också använda ”make zip”.

Taggar:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: