Lek med statistik…

Statistik är kul! Här kommer lite lek med bilägande mellan 2003 och 2013.

Statistiken är hämtad från http://scb.se där det finns massor av rolig statistik att experimentera med. I tidigare inlägg har jag visat hur du kan koppla tabelldata till geografiska data i QGIS, så det hoppar jag över nu.

Karta_Statistik_bilar_2003_2013

Jag började med att jämföra hur många bilar som var registrerade på män respektive kvinnor 2003 och 2013. Detta blev ett pajdiagram där manligt och kvinnligt ägande fick representeras av klassiskt ljusblått och rosa. Min hypotes var att andelen kvinnligt ägande hade ökat under dessa 10 år, men det visade sig vara en marginell ökning i de flesta fallen. Uppsala föll bort som diagram i kartan, men inte heller där har det skett någon större förändring.

Karta_Statistik_bilar_2003_2013_ägande_manligt_kvinligt

Det slog mig att även om förändringen är liten så kanske den går att lyfta fram lite tydligare, så jag räknade ut andelen kvinnligt respektive manligt ägande i förhållande till det totala ägandet varje år och skapade kartan ovan. Här framträder förändringen tydligare, även om den är liten. Men här blir dessutom en del avvikelser tydliga.

I Lund så ser det ut som att både det manliga och kvinnliga ägandet har minskat rejält, vilket kan tyckas bra ur ett miljöperspektiv, men statistik skall man vara lite försiktig med. Det visade sig att det fanns fler registrerade bilar på både män och kvinnor 2013 i Lund och anledningen till den procentuella nedgången var att antalet företagsbilar ökat dramatiskt…

Karta_Statistik_bilar_2003_2013_Total_ändring

Detta fick mig att vilja titta närmare på den totala ökningen, eller minskningen för den delen. Även detta visade sig vara ganska intressant. Lund fanns mycket riktigt med bland de fem kommuner där bilantalet ökat mest och föga förvånande var att Stockholm var ”värst”.

Lite mer förvånande var att några av Stockholms grannar faktiskt minskat från 2003, men det är oklart vad detta beror på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: