UAS bilder i webbtjänst

Kristianstad kommun är en av föregångarna när det gäller att använda öppna GIS-lösningar och kartportaler för att sprida kommuninformation.

Screenshot from 2014-05-14 17:35:32

Man använder även egenproducerade (?) flygbilder i ett UAS-lager (Unmanned Aerial System) för att komplettera vid exempelvis nybyggen. De områden som finns med känns lite som ”försök”, med undantag av exemplet i bilden ovan, men belyser möjligheter att snabbt sprida kommuninformation till de som är intresserade.

Ordinarie orthofoto är begränsat i detaljupplösning och det går därför inte att zooma i bilderna till den nivå som UAS-bilderna faktiskt klarar av. När man klickar på områdena så får man dock upp en ruta med i somliga fall datum och flyghöjd, men framför allt länkar till källfilerna i tiff-format. Dessa kan man enkelt hämta hem till den lokala datorn och titta på i exempelvis QGIS och zooma till valfritt utsnitt och därmed utnyttja bildernas fulla upplösning.

Screenshot from 2014-05-14 17:43:50

Det finns även en länk till höjdmodellen, vilket i min värld också är geodata som skulle kunna användas för högupplösta analyser i de berörda områdena, men som här innebär något annat.

Screenshot from 2014-05-14 17:46:23

I stället så får man en 3D modell, ganska grov sådan men ändå, som man kan titta på direkt i webbläsaren. Detta är säkert betydligt mer intressant för den breda allmänheten, men erbjuder inte något ytterligare mervärde eller bas för följdprodukter.

Det är ännu så länge ett begränsat utbud med bilder, men väldigt intressant att se vad man kan göra med tekniken.

För en kartnörd som mig själv så saknar jag dock lite metadata för bilderna. Det finns fält för datum och flyghöjd men det är bara några områden där denna information finns. Det finns stöd för metadata på lagernivå i webbtjänsten, men för UAS lagret så är denna ruta tom. Det skulle dessutom vara bra med någon form av licensvillkor eller beskrivning av hur man får använda bilderna. Detta kanske framgår någon annanstans men min ytliga eftersökning har inte lett till något resultat i den frågan.

Hur som helst. Snyggt jobbat och det är inte annat än att man blir lite nyfiken på hur man gått till väga för att få till dessa flygningar och hur man tänker använda sig av dem framöver.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: