QGIS 2.4 släpps snart

Den 20 juni är det planerad release av QGIS 2.4 (kodnamn ”Chugiak”) och det är på tiden att titta närmare på vad vi kan förvänta oss med denna uppdatering.

Sedan man la om utgivningen till fasta datum så blir det lite mindre fokus på nya funktioner och mer på stabilitet och rättade fel, vilket framför allt ger en mycket mera pålitlig programvara, men med en del nyheter.

Här kommer en lista med nyheter jag hittat som är ganska sannolika, och dessa presenteras utan någon som helst rangordning.

 1. Flerkärnsstöd (multithreading).
  Det är svårt att skriva program som använder flera processorkärnor och det vanligaste är att koden skrivs för en enda kärna, vilket är lite slöseri med en modern dator med kanske 4, 8 eller fler kärnor. I 2.4 så kommer det att finnas stöd för att exempelvis rita upp data på skärmen med hjälp av alla tillgängliga kärnor. Jämfört med att använda en kärna så blir detta många gånger snabbare (potentiellt) i 2.4. Vill du se ett exempel så finns en video på Vimeo som åskådliggör detta.
 2. Färghantering.
  Nu blir en så enkel sak som att ”kopiera” kantlinjefärg och använda den som fyllningsfärg möjlig. Ett högerklick i valfri färgväljare ger möjligheten att både kopiera färg och att klistra in färg. Det går till och med att ”klick-dra” färger mellan olika fält. Dessutom så läggs ett nytt förhandsgranskningsläge till där man kan simulera resultatet från en kopiator, eller hur någon med någon vanlig form av färgblindhet uppfattar kartan. Detta fungerar både i utskriftshanteraren och i det vanliga kartfönstret.
 3. Textexport till PDF.
  När man exporterar en karta till PDF, eller SVG för den delen, så omvandlas alla etiketter från text till vektorobjekt. I 2.4 görs en del för att förbättra texthanteringen och då finns det en möjlighet att detta blir fixat. Det var tidigare möjligt att bibehålla texter som text vid export, men när man gjorde om hela texthanteringen för några år sedan så var bland annat detta något som man inte lyckades lösa. I och med exempelvis flerkärnestödet så har det nu tydligen öppnats en ny möjlighet. Exporten av text till rasterformat skall tydligen också bli bättre i och med 2.4.
 4. Ny Fältkalkylator.
  Den gamla fältkalkylatorn finns kvar, men nu ges det en ny möjlighet direkt i attributtabellen med en verktygslist för fältberäkningar (field calculator bar). Den gamla fältkalkylatorn var ”modal” d.v.s. i ett fönster som man var tvungen att jobba färdigt med och stänga innan man kunde göra något annat, vilket ibland ställer till det om man samtidigt vill titta i tabeller eller ställa frågor till datalager. Det nya verktygsfältet löser detta problemet. (läs mer här)

De fyra ovan beskrivna nya funktionerna kanske inte ser så mycket ut, men det är ganska påtagliga förbättringar, utan att för den skull tvinga alla att lära sig allt på nytt. Det finns säkert fler nyheter och framför allt lösningar på sådant som kanske inte fungerat helt perfekt tidigare och det blir spännande att se hur man lyckas.

Kan du inte hålla dig så går det att följa instruktionerna på http://qgis.org och installera version 2.3 som är utvecklingsversionen mot 2.4 där de ovan beskrivna funktionerna går att testa.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: