3D med QGIS

Eftersom QGIS Globe för en tynande tillvaro med problem att få det att fungera med Windows inte minst så är 3D visualiseringar inget självklart i QGIS. Vi får väl se om det är så stor efterfrågan på 3D att någon är villig att lägga tid eller pengar på att fixa Globe, inte minst när nu flerkärnestöd introduceras i och med QGIS 2.4.

Nåja, allt är inte nattsvart. Det finns flera alternativ och här tänkte jag ta upp ett av de bättre.

Om man har ett begränsat område, eller om man har ett större område man inte behöver detaljgranska i 3D så finns det ett mycket användbart insticksprogram (plug-in) som heter ”QGIS2threejs”. Det är förutom ett insticksprogram även ett javascriptbibliotek och resultatet visas i en webbläsare med stöd av OpenGL.

Screenshot from 2014-06-06 12:16:10

Insticksprogrammet installeras på vanligt sätt och ger ett nytt alternativ under menyn ”Web” och en ny knapp i verktygsfältet med samma namn.

För att det skall bli en bra 3D effekt så skall man se till att man har ett rasterlager med höjdinformation (DEM – Digital Elevation Model). Sedan kan man ha vilka andra data man vill och skapa en karta med det utseende man önskar. Programmet kommer nämligen att drapera det som syns i kartan på den höjdmodell man definierar.

Jag har gjort en kort video som demonstrerar hur man med en liten höjddatafil och Bing kan visualisera delar av Grand Canyon (skärmfångningsverktyget lämnade tyvärr en ”blipp” mitt i skärmen).

Det går även att använda sig av vektordata i 3D. Såväl punkter, linjer som ytor går att använda och representera med exempelvis en höjd från ett attribut eller ett konstant värde. Ett naturligt exempel blir byggnadspolygoner som väldigt enkelt kan visualiseras med simpla former.

Det finns en hel del ytterligare inställningar, men naturligtvis finns det begränsningar också. Att det skapas en webbsida för att visualisera resultatet är en klar fördel. Men det går exempelvis inte att ”flyga” genom 3D modellen och den begränsas av vad man visar på skärmen både avseende omfång och upplösning. Lite kan man styra över, men kanske inte allt man skulle önska.

Det är däremot ett snabbt och effektivt sätt att skapa sig en uppfattning om terrängen och att visualisera detta för andra så, det blir två tummar upp för QGIS2threejs!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: