Avvecklade produkter och avgiftsfria data – LM

Avvecklade produkter och avgiftsfria data – Lantmäteriet.

Då går GSD-Tätort och GSD-Vegetationsdata i graven från och med 1 Januari 2015. Det är nu så att dessa data inte längre behövs eller efterfrågas, utan att man väljer att hantera denna typ av data i andra produkter och att det eventuellt blir andra myndigheter som tar över ansvaret för dem.

I det senare fallet så sägs det vara Jordbruksverket som kommer att svara för vegetationsdata, men frågan är om de tar det ansvaret, eller vad som händer…

När det gäller avgiftsfria data så är det Översiktskartan som dels släpps fri i vektorformat och dels upphör som beställningsbar produkt i rasterform eller tryck.

Men kära Lantmäteriet, varför vänta till 30 Juni 2015? Var drastiska och släpp data fria nu! Det här är inte en förändring man behöver dra på och vill man snabbt känna av hur marknaden och allmänheten för den delen tar till sig öppna svenska data så kan man inte dra ut på tiden såhär.

Jag är personligen riktigt sugen på att börja skapa specialanpassade geodatatjänster med QGIS Webbklient och Open Layers (kanske lite Leaflet också) baserade på denna typ av data, men men.

Den som väntar på något gott, får nästan alltid vänta för länge…

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: