QGIS 2.4 släpps i morgon

I denna lilla mininedräkning inför den officiella lanseringen i morgon så kommer här ännu en förbättring.

CalcBar

”Fältkalkylatorverktygsfältet” eller som man tills vidare kallar den på engelska ”Field-calculator-bar”. När man öppnar en attributtabell i redigeringsläge så blir verktygsfältet synligt (bild ovan). Här väljer man vilket fält som skall påverkas och sedan skriver man antingen in ett nytt värde som skall gälla för alla, eller som jag gjort i bilden, en mer eller mindre avancerad formel.

Vill man ha lite hjälp med formeln så kan man använda uttrycksbyggaren (”E” knappen), som även är en del av den klassiska fältkalkylatorn, som fortfarande finns kvar.

Fältkalkylatorn behöver man exempelvis använda om man vill att resultatet skall placeras i en ny kolumn. Det är inte riktigt praktiskt att göra detta från ett verktygsfält som det ovan, då man även skall namnge fältet, bestämma typ och storlek på det.

Vill man påverka endast ett urval så kan man skapa ett filter och endast visa ett utvalt antal objekt i tabellen. Det är bara objekt som visas i tabellen som påverkas av beräkningen (använd knappen ”Visa alla objekt” för att välja). Urval kan göras på markerade objekt, objekt synliga i kartfönstret, redigerade eller nya objekt samt mer eller mindre avancerade filter.

Det är framför allt de som brukar skriva in sina beräkningar manuellt som kommer att ha glädje av det nya verktyget, men jag tycker att det blir lite mer rakt på utan omvägar på det här sättet, så det blir två tummar upp för detta också.

Den prestandamässigt största nyheten att QGIS 2.4 får flerkärnestöd har jag inte kunnat testa ordentligt så det får jag återkomma till senare.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: