Mer QGIS nyheter

Eftersom QGIS 2.4 blev försenat och inte släpps förrän på fredag (om vi har tur) så tänkte jag gå igenom ytterligare några nyheter, som kanske inte annonserats så tydligt på nätet.

Polygonfyllning

Symbolhanteraren byter namn till Symbolbiblioteket och får några nyheter.

Markering_006

Bland annat så introduceras ”gradientformfyllning” som till skillnad från ”gradientfyllning”, som introducerades med 2.2, även tar hänsyn till polygonens form. I bilden ovan så har jag använt fyllningen för att skapa snygga strandkanter på mina sjöar. Det går att styra bland annat ”suddighet” och ”distans” vilket gör fyllningstypen mycket användbar.

Nackdelen är att det blir väldigt beräkningsintensivt, vilket till del kompenseras av stödet för flera processorkärnor.

En annan nyhet gällande polygonfyllning är att den nu kan göras inverterad. Detta betyder att man ställer in fyllningstyp för det som finns utanför polygonerna i lagret. Vill man exempelvis göra en karta där enbart staden eller kommunen är med så kan man täcka allt annat med vitt, och slipper skapa en egen mask för detta, förutsatt att man redan har en polygon för området. Ett annat användningsområde är för att symbolsätta kartor med exempelvis vatten och land, med enbart ett lager för vatten. Fyllningstypen i polygonerna blir blå och utanför gröna.

Utskriftskomponeraren

Markering_007

När man lägger till bilder i sina utskrifter så går det nu att styra sökvägen till dessa med ett uttryck. Detta är exempelvis användbart om man skapar en kartbok, då man kan få en bild i layouten att växla beroende på vilken sida man är på. Som en konsekvens av detta har man även lagt till möjligheten att styra hur storleken på bilderna skall ändras och hur de skall placeras.

Spara som…

Tidigare så har man kunnat högerklicka på ett lager och välja ”spara valda objekt som…”, men detta direktalternativ är nu borta. Nu finns endast ”Spara som…” fast man har gjort om dialogen ganska mycket.

Spara vektorlager som..._008

Om man har några objekt valda i lagret så ges man möjlighet att endast spara dessa, så funktionen som sådan är inte borttagen. På detta sätt så slipper man två olika typer av dialoger för funktionen att ”spara” och menyn vid högerklick blir en rad kortare.

 

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: