Öppen källkod, eller inte

Sommartider

Varför är det inte fler som väljer öppen källkod? Argumenten för är garanterat lockande:

  • Gratis mjukvara
  • Många utvecklare
  • Snabba uppdateringar
  • Tillgång till källkod
  • m.fl.

Jag tror att det delvis beror på att ovanstående argument faller i många projekt med öppen källkod när man börjar titta närmare på det.

1. Gratis mjukvara. Ja men det följer heller inte med några garantier eller support så antingen så måste du investera i egen kompetens eller betala för support från någon annan. För dyra licenser så kan det dock löna sig lite beroende på vilka supportavtal man får med den slutna mjukvaran. Bara för att man betalar för mjukvaran så betyder det inte heller att man alltid får hjälp när det blir problem.

2. Många utvecklare. Ja, i många fall, men dessa är inte alltid samordnade utan jobbar med olika delar som måste koordineras för att det inte skall uppstå följdproblem i andra delar av programmen. För att detta skall fungera så krävs det en aktiv kärna av utvecklare som har järnkoll på allt som sker, vilket är svårt om man inte kan arbeta med det på heltid. De flesta utvecklare i denna typ av projekt har ju andra arbeten som betalar deras lön.

3. Snabba uppdateringar. Vanlig missuppfattning, ja det finns många utvecklare och eftersom koden är öppen så kan vem som helst ändra i den, men vem som helst är sällan du och jag, utan det krävs lite mer kunskaper eller resurser för att fel och brister skall fixas. Stora organisationer som har behov av ändringar kan investera tid och/eller pengar på att få deras upplevda brister fixade, men just det där som du ser som problem är det inte säkert att någon annan gör något åt.

4. Tillgång till källkod. Ja, och? Vad skall du göra åt det? Hur många av er som läser detta kan med handen på hjärtat säga att ni tycker det är enkelt att läsa och ändra i kod så att det blir som ni vill? För många säkerhetsorganisationer är det viktigt att ha tillgång till koden så att man har full koll på vad som händer i mjukvaran, men dessa organisationer brukar även anställa de smartaste människor som går att få tag på i branschen för att sköta granskningen.

För många är det helt enkelt lättare att låta mjukvaran vara någon annans problem, som man inte behöver bekymra sig om, kosta vad det kosta vill.

Varför skall man trots allt detta ändå överväga öppen källkod? Hand upp alla som tycker att licensbelagda program alltid är bekymmersfria. Det kan även finnas pengar att spara, men mycket av det man sparar in på licenskostnader får man som sagt investera i egen kompetens. Det går dock att hitta ekonomiskt fördelaktiga alternativ genom att exempelvis samordna denna kompetens mellan enheter och organisationer. På så sätt kan även små licenskostnader räknas hem. Det viktiga är att analysera verksamheten och utvärdera olika alternativ kopplat till detta och inte börja med en prislapp och så får det bli vad det blir (så fungerar min nuvarande arbetsgivare).

Det finns många större organisationer och företag i världen som satsar på öppen källkod och därmed bidrar till utvecklingen. Även om er organisation inte kan konkurrera med dessa så kan dedikerad personal med rätt kompetens skapa unika kontakter med andra i projekten och på ett betydligt enklare och snabbare sätt få till önskade förändringar. Om man dessutom kan bidra till projekten i någon form (exempelvis översättningar eller dokumentation) så brukar man få bättre gehör för synpunkter. Hur lätt är det att påverka Microsoft eller ESRI på samma sätt?

Man behöver inte vara ”kung på kod” för att delta i projekt med öppen källkod. Man kan bidra på många andra sätt också. Om tid är en bristvara så kan man investera med pengar för att få andra att prioritera det man tycker är viktigt, vilket på ett helt annat sätt kan påverka utvecklingen av mjukvaran, jämfört om man bara betalar för en licens.

Ett argument som jag inte tagit upp är att om man hanterar öppen källkod så är steget inte långt till öppna data, vilket inte minst kan bidra till samhällsnytta och arbetstillfällen för exempelvis stat, län och kommun, men även för många företag. Öppna data förutsätter inte öppen källkod, men det förutsätter öppen standard, vilket i min erfarenhet fungerar bäst med öppen källkod.

Öppna data är idag i Sverige tyvärr ofta beroende av några få eldsjälar som utan uppdragsgivare eller ekonomisk ersättning skapar fantastiska saker. När dessa sedan inte har tid eller förutsättningar att fortsätta så blir vi andra arga för att en webbtjänst slutar fungera. En tjänst som vi uppskattat och tagit för givet.

Vi behöver fler organisationer, företag och myndigheter som arbetar med öppna data med en tydlig strategi där dessa öppna data tillgängliggörs på ett bra och standardiserat sätt. För att detta skall ske så måste man dock investera i kompetens, avdela resurser och ge tydliga uppgifter/styrningar där ambitionen är glasklar. Öppen källkod kan vara en genväg för detta.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: