ESRI UC Öppningsdagen

Screenshot from 2014-07-15 09:29:13

Då finns inledningsdagens presentationer på ESRI hemsida (länk) för alla oss som inte var där.

Man brukar kunna få en ganska bra känsla för vad det handlar om i ESRI ögon från dessa presentationer så jag kommer att ägna del av dagen till att kolla igenom dessa 14 videofilmer och återkomma i detta inlägg om jag kan dra några speciella slutsatser.

[EDIT 1]

Screenshot from 2014-07-15 09:50:52

Jack Dangermond ger sin Vision om GIS. De tre stora punkterna som jag uppfattar det är:

  1. Förutsäga – Använd GIS för att inte bara visualisera utan även till att förutse vad som kommer att hända, lite som ABI (Activity-Based Intelligence) något som jag faktiskt har lite erfarenhet av.
  2. Kombinera – Använda webbtjänster för att ta data som redan finns och använda dessa i kombination för att skapa något nytt. Detta kräver betydligt mycket mer än bara WMS, något som jag kommer att återkomma till i senare inlägg.
  3. Geodesign – Använd GIS och geoexperter tillsammans med beslutsfattare och andra områdesexperter för att optimera förutsättningarna för verksamheten.

Nu skall jag titta vidare…

[EDIT 2]

Jag har hört både positiva och negativa kommentarer om ArcGIS Pro, jag har själv presenterat teorier om varför ESRI inte väntar med att publicera det som skall bli ersättaren till ArcMap.

Av de presentationer jag sett i videofilmerna här så måste jag säga att det är imponerande hur allt hänger ihop och fungerar.

Det sagt så måste man tänka på att det är en DEMO! Man nämner inget om tillgänglighet på data, eller vilka prestanda datorerna har som kör demonstrationen. När det gäller data så är mycket tillrättalagt via ArcGIS Online i USA, medan många andra länder, som Sverige, har tillgång till betydligt mindre data. Kraven på prestanda är lite oklara men ArcGIS Pro använder GPU prestanda om den är tillgänglig och i övrigt nämner man endast att det måste vara 64-bit windows 7 eller 8, samt minst 8 Gb RAM.

Integrationen och dynamiken i ESRI plattformen är imponerande och något som är i princip omöjligt att uppnå med Open Source idag. Vi får väl se vad som blir möjligt i framtiden.

[EDIT 3]

”Appar” var stort redan förra året och nu börjar det slå igenom på allvar. För att ytterligare underlätta för användarna att skapa egna fokuserade ”appar” så släpper ESRI Web App Builder for ArcGIS. Bakom det långa namnet så finns en HTML5/JavaScript app som gör det möjligt att skapa skräddarsydda appar för alla plattformar, baserat på ArcGIS Online eller Portal for ArcGIS Server.

[EDIT 4]

Då har jag tittat igenom alla filmer och det finns mycket att reflektera över. Några saker som kommer fram, inte minst i de första filmerna, är fokuseringen på webben och ”molnet”. Andra saker är 3D, realtid och temporala aspekter.

Det som jag identifierar som den största trenden är att man går från att samla in data i ett specifikt syfte, till att samla in allt. Genom att ha så mycket information som möjligt positionerat i rum och tid så kan man skapa oerhört kraftfulla analyser.

 

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: