Varför räcker inte WMS?

Sommartider

Allt fler företag och organisationer inser betydelsen av webbkartor och samtidigt blir det bara enklare att inkludera dessa på webbsidor och portaler.

Den överväldigande majoriteten av dessa tjänster är WMS/WMTS vilket betyder ”Web Map Services” och ”Web Map Tile Services”. Oavsett vilket så är det för klienten i slutändan små bildfiler i ett rutnät som laddas hem för att täcka den yta som visas i webbkartan. En del av dessa WMS/WMTS har transparent bakgrund vilket gör att det går att använda flera lager på varandra och i många fall göra själva bilderna transparenta så att man ser bakgrunden genom dessa. Några tjänster erbjuder möjlighet att skicka en fråga till servern och få ett svar på vad för objekt med tillhörande attribut som finns på en viss position (fungerar ej med WMTS).

Denna typ av webbkartor blir ofta (långt ifrån alltid) ganska snygga och snabba att visa, speciellt WMTS som baseras på förrenderade bildrutor, men de går inte att använda till så mycket mera.

För att ta nästa steg i webbkartorna så måste fler dataleverantörer erbjuda data som ”data” och inte bild. Detta innebär exempelvis WFS (Web Feature Service), men det finns andra som kan vara mera lämpliga i vissa situationer.

Fördelen med dessa är att tredje part kan komma åt och vidareförädla dessa data och skapa nya tjänster.

Vi kan ta brottsstatistik som exempel, där polismyndigheten kontinuerligt rapporterar de larm och incidenter som de åker på. Detta görs i en väldigt ”ogeografisk” form, men där Per Thernström skapat ett API (inte WFS) som kan användas för att hämta dessa data som XML, vilket kan bearbetas med exempelvis javaskript och presenteras som punkter på en webbkarta.

Hade det nu funnits en WFS-tjänst med alla incidenter så skulle man kunna bygga mycket mera avancerade webbtjänster med kartor.

Det skulle exempelvis gå att ta fram vissa typer av incidenter, vid specifika tillfällen eller samlat över tiden och jämföra med positionen för skolor, systembolag, musikfestivaler, etc. Naturligtvis förutsatt att även dessa data finns tillgängliga som tjänster.

Varför skulle då polisen vilja skapa denna typ av tjänst? Förutom det självklara att det skulle hjälpa dem att klara upp och förebygga brott, vilket jag förutsätter att de redan gör i interna databaser (om inte är Polisen korkad).

Polisen kan naturligtvis också använda sig av andras publicerade tjänster kopplat till sin egen WFS tjänst (eller motsvarande) och exempelvis plocka fram bilder från flickr eller var närmaste sjukhus eller räddningstjänst ligger.

Sammantaget kan jag säga att WMS tjänster är ett steg på vägen, men om fler tillgängliggör sina data för tredje part, exempelvis som WFS, så kommer vi snart att få se betydligt fler användbara karttjänster på Internet framöver.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: