Systemunderhåll

Jag har kört Linux parallellt med en Windows 7 installation på min kontorsdator sedan jag köpte den för snart fyra (tror jag) år sedan. Då var det en mycket kompetent dator med Intel i7 och 500 GB hårddisk samt 8 GB RAM. Den är fortfarande mycket kompetent men jag har stött på ett återkommande Windowsrelaterat problem.

Windows behöver jag då och då, men det blir mer och mer sällan, så jag måste ha kvar en partition med Windows, fast jag har hittills tilldelat Windows 80% av lagringsutrymmet, vilket gjort att jag då och då ”tvingats” rensa bland data på Linuxpartitionen. Även om 80 GB är tillräckligt för Linux så tar lagringsutrymmet snabbt slut när man jobbar med kartor och stora filer i övrigt.

Jag kommer därför att vända på förhållandet med tilldelat lagringsutrymme och samtidigt göra en komplett ominstallation, vilket jag som sagt inte gjort på fyra (?) år med Linux. Jag kommer ihåg när man ominstallerade Windows minst en gång om året för att det började bli långsamt men då jag använder Windows så lite i dag så vet jag inte om man fortfarande behöver det.

Nåja. Ominstallationen kommer att ta lite tid i anspråk inte minst till eftertanke och förberedelser så inläggen i veckan kan bli lite lidande.

Jag skriver dessutom lite på http://digital-geography.com numera vilket också tar lite extra tid, så ni skall inte längre räkna med dagliga uppdateringar här på bloggen, i alla fall inte varje vecka den närmsta tiden.

One response to “Systemunderhåll”

 1. Anders says :

  Hej.
  Om det bara handlar om att omfördela diskutrymme mellan MS Windows och Linux så behöver du inte installera om maskinerna. Det går att hantera ändå.

  Använd bara programmet gparted så kommer du att i en grafisk miljö kunna göra MS Windows partitionen mindre och Linux större.

  Notera, se till att ha en backup på viktigt data som finns lagrat i resp. OS. Det kan uppstå problem pga odetekterade hårddiskfel som dyker upp när du gör så omfattande operationer som de här.

  Så på samma sätt så rekommenderar jag att du först ser till att kontrollera att det inte finns några fel på MS Windows-partitionen samt kompakterar filsystemet ifrån MS Windows först.

  Sedan kan du med fördel starta exempelvis en Ubuntu Live CD eller hellre UBS-sticka där du då kan ändra storlekarna på partitionerna utan större problem.
  Detta går till viss del att göra från Ubuntu som är installerad på hårddisken, men det är lite mindre risk om man inte använder hårddisken när man gör operationen.

  Når omfördelningen är genomförd, så startar man bara om datorn och respektive OS skall ha nya diskstorlekar.

  Om du ominstallerar, så rekommenderar jag att du skapar en virtuell disk med LVM. Då blir allt så mycket smidigare när det gäller diskhantering i fortsättningen, som omfördelning av diskar, flytta till nya diskar etc etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: