Georeferera i QGIS

Lantmäteriet har en utmärkt karttjänst för att skapa och skriva ut kartor av olika typ och skala med fördefinierade mallar i A4 format.

Om man inte tycker att de möjligheter som erbjuds för att skriva ut kartorna räcker så kommer här en guide för att läsa in och komplettera data i QGIS.

Licens och vilkor

Tjänsten går att använda för att ta fram kartor för privat bruk, vilket inkluderar metoderna på denna sida. Om man vill använda kartan i sammanhang som inte kan betecknas som privat så kontaktar man Lantmäteriet och kontrollerar vad det är som gäller.

Metoden

Börja med att använda tjänsten för att skapa en pdf-karta.

Screenshot from 2014-08-17 13:30:39

Ladda hem den skapade pdf-kartan och öppna QGIS.

I QGIS så skall insticksprogrammet ”Georefererare GDAL” aktiveras och sedan startar man Georefereraren under menyn ”Raster”.

Det går utmärkt att öppna pdf-kartan direkt i georefereraren genom att klicka på knappen längst till vänster (”Öppna raster”) eller via menyn eller snabbkommando CTRL+O.

Välj SWEREF99TM (EPSG:3006) som koordinatsystem och därmed skall kartan visas i verktyget.

Screenshot from 2014-08-17 13:41:08

Nere till vänster och uppe till höger så finns det koordinater angivna i SWEREF99TM. Gör helt enkelt en markering i hörnet och skriv in koordinaten i dialogfönstret (bild ovan). Upprepa för det andra hörnet.

Om man vill kan man växla till QGIS kartan och se de angivna punkterna som symboler i kartan. Detta kan vara ett bra sätt att kontrollera att man skrivit in koordinaterna rätt.

Eftersom alla steg i hela processen är i samma koordinatsystem så räcker det att ange två punkter, så nu är det bara att ”Börja georeferera” genom att klicka på den gröna triangelknappen, välja i menyn ”Filhantering” eller använda CTRL+G.

Screenshot from 2014-08-17 13:48:58

I dialogen för transformationsinställningar (ovan) så väljer man ”linjär” transformationstyp och anger sökväg för resultatfilen samt ett önskat koordinatsystem. Mer behöver man inte göra men det kan vara lämpligt att välja att läsa in filen i QGIS när allt är klart. Om du inte får upp dialogen så kan du öppna den manuellt via menyn ”Inställningar”.

Screenshot from 2014-08-17 13:53:58

Nu går det att lägga till egna data eller skapa anpassade utskriftslayouter inḱlusive koordinatnät precis som man önskar.

Glöm dock inte att ange källa för varifrån data kommer.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: