G’day Mate!

Screenshot from 2014-09-13 17:42:12

Så särskilt mycket med Australien att göra har nog inte programmet, men det blev ju en rolig titel på inlägget i alla fall. JUMP kommer från ”JAVA Unified Mapping Platform” och skapades från början runt 2002.

Open Jump är ett GIS-program skrivet i Java och finns för Windows (länk) och för Linux och Mac (länk). Det finns två versioner där jag testat PLUS versionen med stöd för bland annat SVG, PostGIS, printer och KML (m.fl.) medan CORE-versionen är mera begränsad.

Screenshot from 2014-09-13 18:02:46

Nu är ju inte PLUS versionen så särskilt avancerad heller och kanske inte helt intuitiv att arbeta med. Exempelvis tog det ett tag för mig att läsa in vektordata, men när jag insett att ”öppna” inte är att öppna ett projekt, utan att lägga till data (ctrl-o) så var det inte så krångligt. Jag har här valt att lägga till lite PostGIS data som jag har lokalt på datorn.

Symbolsättningen är både avancerad och begränsad. exempelvis finns det fem olika färgväljare, medan det inte går att bygga upp symboler i lager, så en enkel linje med markörer (typ järnväg) kan jag inte få till.

Open Jump är inte i närheten av QGIS när det gäller användbarhet generellt så varför är Open Jump överhuvud taget intressant?

Tja, Open Jump är från början utvecklat för att läsa och skriva GML, men det kan ju QGIS också så den stora anledningen bör väl vara om man jobbar mycket i en Javamiljö i övrigt och vill ha ett GIS-verktyg som är någorlunda enkelt att integrera. Det finns ett API som gör verktyget ganska populärt att använda i prototyparbete där man vill ha med en GIS-komponent.

Screenshot from 2014-09-13 19:17:45

Mycket av det som finns till QGIS finns även i Open Jump, inte minst ”sextante” (bilden ovan), så det går att känna igen sig i mycket även om det mesta är annorlunda. Om Open Jump är något för dig får du själv bestämma och har du erfarenhet av programmet så får du gärna dela med dig av dessa i kommentarsfältet nedan.

Annonser

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: