Valet 2014

(Igår publicerade jag en artikel som egentligen skulle komma efter denna. I sig så spelar det mindre roll, men för att göra det som beskrevs i går så behöver du kunskaper som beskrivs här. Beklagar eventuella problem detta ställt till.)

Då är valresultatet helt klart och det är julafton för alla GIS-nördar och statistiker.

Du kan ladda hem all statistik från valmyndighetens hemsida eller genom att klicka här.

Vill du inte bearbeta alla rådata i xml-format så blir det enklare att hämta statistiken i text-format (högerklicka och spara som):

Val till Riksdag per Kommun
Val till Kommun per Kommun

Jag börjar med Riksdagsvalet och läser in statistiken från den länkade filen ovan i QGIS:

Screenshot from 2014-10-11 13:21:42Lite att tänka på vid importen. Det är ”semikolon” som används som separator och ”latin1” som kodning. Det finns heller ingen geometri att importera så det kommer att behövas ett geometrilager att koppla statistiken till. GIS filer finns längst ner på valmyndighetens statistiksida (eller denna länk).

I QGIS så kopplar man kommunerna till statistiktabellen.

Screenshot from 2014-10-11 13:28:34Sammanslagningen görs i kommunlagret och det är inte svårare än att hitta kolumner i de båda lagren med överensstämmande attribut och välja dessa.

Sedan kan man titta på vilka kommuner som röstade hur i riksdagsvalet.

Screenshot from 2014-10-11 14:05:26Ett litet tips! Byt namn på statistikfilen innan du läser in den i QGIS. Väl ett mycket kort namn eftersom detta kommer att läggas till framför attributnamnen om du exporterar till exempelvis ESRI shape, som i sin tur endast kan ha 10 tecken. Om du inte byter namn på filen så kommer alla attribut att heta samma sak förutom en ordningssiffra.

På samma sätt går det att titta närmare på kommunval (eller landsting).

Screenshot from 2014-10-11 14:56:48Det blir inte minst intressant när det finns många ganska stora lokala partier att ta med i beräkningen.

Visualisera valdeltagande, kombinera med röster till vänster och höger, blanka och ogiltiga röster, nedbrutet på kommun eller valdistrikt, kombinera med annan statistik… Detta är som sagt rena julafton för GIS-nördar och statistiker.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: