Egen Street View

Nyligen lanserade Open Street Map möjligheten att använda Mapillary som stöd när man digitaliserar data med iD. Men vad är då Mapillary?

Kortfattat kan man säga att det är en simpel variant av Google Street View som är enkel att bidraga till själv och även smidig att baka in på egna hemsidor.

Jag passade på medan jag cyklade genom Gamla Stan i Eksjö igår att plocka fram telefonen och starta den app som krävs för att ta bilder.

IMG_1380I appen kan man titta på bilder i närheten, men framför allt ta nya serier med bilder. Man väljer om man promenerar eller åker bil eller cykel (typ) sedan är det bara att starta appen och peka kameran i färdriktningen. Om man vill kan man även stanna och fånga bilder runtom i ett panorama, vilket kan vara passande på många platser.

När man är klar så ansluter man helst via wifi och laddar upp bilderna till en server. Där processas bilderna och bland annat så letar man efter ansikten, som suddas ut, och andra bilder som kan vara mindre lämpliga. Dessutom så försöker programmet fastställa om man hållit kameran rak och om så inte varit fallet räta upp bilderna. Allt detta sker automatiskt så det kan naturligtvis ske missar.

När bearbetningen är klar så läggs bilderna ut offentligt och de går därmed att hitta på hemsidan, eller via något av de utvecklings API som finns tillgängliga.

Screenshot from 2014-10-22 16:59:11Appen finns till såväl iOS, Android som Windows Phone, men man kan även ladda upp bilder manuellt via hemsidan. Det som krävs är dock att ett antal EXIF taggar finns med i bilderna. Många GPS kameror tar med dessa taggar, men se upp med exempelvis ”Orientation” vilket kräver att kameran även har en inbyggd kompass, vilket inte är jättevanligt.

Vill man bakan in sina bilder på en hemsida så görs det med några få rader HTML. Först utforskar man Mapillary och letar reda på den bild man vill inleda med och kopierar ”koden” för denna bild:

Screenshot from 2014-10-22 17:21:26I mitt fall hade den första bilden koden: UPc_BoO7OWiJhkzUYjnT2Q

Denna använder man sedan längre ned i HTML koden.

<script src="//dga406zepc8gy.cloudfront.net/javascripts/mapillary.js" type="text/javascript"></script>

Koden ovan placeras i <HEAD> taggen och där man vill ha sin ”applet” placeras en <DIV> tag:

<div id='mapillary'></div>

Sedan skall det hela startas också, vilket görs med ett javascript som kan bakas in var som helst (nästan) men exempelvis i <BODY> taggen där man också använder den kod som representerar startbilden:

<body onload="javascript:Mapillary.init('mapillary', {image: 'UPc_BoO7OWiJhkzUYjnT2Q', width: 600});">

Resultatet då. Ja det kan du själv bedöma via länken här, men för att vara första gången och jag var lite slarvig med telefonen så var det förvånansvärt enkelt, suddiga bilder ursäktade.

Om man tränar och planerar lite så kan jag exempelvis tänka mig att man kan använda detta i marknadsföring av exempelvis naturområden som inte finns med i Google Street View. Det kostar ju heller inget egentligen, mer än tiden man lägger ner, vilket tilltalar en smålänning.

 

Annonser

Taggar:, ,

One response to “Egen Street View”

  1. Albin Larsson says :

    Ska bli sännande att leka med det här, hör följt utvecklingen via Github eftersom det är extra kul då Mapillary är en svensk startup!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: