Riktlinjer för utformning av webbkarttjänster

För ett tag sedan skrev jag om riktlinjer för webbkartografi inom krishantering som tagits fram av MSB och nämnde där att det skulle komma en rapport kallad TK570 som producerades av SIS.

Nu finns det ett dokument från SIS med denna beteckning att ladda hem (här).

Screenshot from 2014-10-30 22:18:06Jag skrev även i mitt inlägg att jag tyckte att MSB rapporten kändes ofärdig och jag vet inte om SIS läste mitt inlägg men deras första mening i rapporten är:

”Denna rapport är inte den slutliga tekniska rapport som standardiseringsarbetet i SIS/Stanlis kommitté för webbkartografi (SIS/TK 570) syftar till.”

Man får även en bra och tydlig avgränsning och motivering till varför man bara avser WMS/WMTS tjänster, vilket jag också kritiserade i mitt inlägg (dom kanske har läst mina synpunkter i alla fall?).

Med den avgränsning som gjorts så tycker jag att rapporten är riktigt bra, med många genomlysta exempel på sådant som både är bra och sådant som är dåligt. Man har även med en lista med ”utvärderingskriterier” som kan användas när man själv sätter upp en WMS/WMTS-tjänst (avsnitt 8.2).

Sedan tycker jag då att framför allt WFS är viktigt om man vill låta andra merutnyttja de data man publicerar. Vill man kombinera data från flera olika myndigheter och utföra beräkningar och analyser så är WMS-tjänster inget vidare. Men om man vill veta att ”En fingertopp kan antas vara 10 – 14 mm i diameter” så är rapporten perfekt.

Sammanfattningsvis, är du ansvarig för en karttjänst där ni publicerar WMS/WMTS lager så bör du läsa rapporten nu! Den består dessutom endast av knappt 40 sidor. Eftersom den dessutom inte är slutgiltig så finns det alla möjligheter att kontakta SIS för synpunkter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: