Underbara statistik!

Få saker kan få ”snålvattnet” att rinna som stora mängder statistik, om man är GIS intresserad (undrar hur Google translate översatte den meningen?).

Nu har jag hittat en sida som får detta snålvatten att likna Amazonas.

Screenshot from 2014-10-26 10:45:28Klicka på bilden för att gå till sidan.

Här finns massor med olika data och statistik som i många fall passar utmärkt att visualisera med QGIS. Jag tänkte här visa några exempel som jag slängt ihop som hastigast.

googlestatsI kartan ovan har jag lite slarvigt slängt ut statistik från Google om hur många begäran om utlämnande av uppgift som inkommit från olika länder under de första sex månaderna 2014. För att ge en rättvis bild så hade jag behövt slå ihop den delning som görs av begäran från USA. Dessa är indelade i ”Akuta uppgiftsutlämnanden” (171), ”Order om nummerregistrering” (165), ”Husransakningsorder” (3187), ”Order om avlyssning” (7), ”Övriga domstolsbeslut” (798) och ”Stämning” (8211), vilket om man rakt av summerar dessa blir 12539 st… Det finns mer statistik i denna tabell så jag vill inte dra några slutsatser av just detta, det får du själv göra.

Tabellen finns dessutom att hämta från Google på adressen http://www.google.com/transparencyreport/userdatarequests/data/.

Internetanvändare2012Från Världsbanken kan man hämta massor med statistik. I kartan ovan har jag valt andel Internetanvändare per 100 invånare. Vissa länder har låga siffror, men detta skall inte enbart kopplas till fattigdom. Annan statistik gör exempelvis gällande att andelen unga barn, som kanske normalt sett inte använder Internet, är ofta mycket hög i dessa länder. Man kanske därför bör koppla denna typ av statistik även till övrig demografi?

webbindexJag avslutar med en karta med ranking av 81 länder och hur dessa använder Internet. Jag har inte analyserat detaljerna utan konstaterar bara att Sverige är nummer 1.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: