Ruttplanering i QGIS

Jag tänkte ta mig till Gränna, men vet inte vilken väg jag skall välja.

Vilken tur att jag har hämtat hem Open Street Map data över Sverige och har QGIS installerat.

Ruttplanering görs via ett insticksprogram som aktiveras under ”Hantera och installera insticksprogram”.

Screenshot from 2014-10-26 17:00:20Insticksprogrammet heter Road graph och på svenska ”Väggraf”. När det är aktiverat så får man ett nytt menyalternativ för inställningar under menyn Vektor och ett nytt eventuellt dockat dialogfönster.

Screenshot from 2014-10-26 17:09:25I dialogfönstret kan man använda knappar för att klicka ut start och slutpunkter, sedan är det bara att köra ”Beräkna”.

Som standard så räknas kortaste vägen fram, men med rätt inställningar så kan man även få fram snabbaste vägen, men detta förutsätter information om hastighet för vägsegmenten.

För helt korrekt rutt så måste man även ha information om enkelriktning och om någon del är begränsad med hänsyn till fordonstyp (lastbil på cykelbana). Vill man spara rutten så klickar man på ”Exportera”, vilket gör det möjligt att spara rutten som vanligt lager.

I menyn Vektor så döljer sig inställningarna för verktyget.

Screenshot from 2014-10-26 17:31:44Här går det att välja fält och värde för exempelvis enkelriktat, om man har denna information (saknas delvis i mina OSM-data). Det går heller inte att ange vilken typ av väg som skall användas, så man får nog göra ett urval av vägar först för att ta bort olämpliga vägar.

Min rutt mot Gränna tog exempelvis sin början längs cykelvägen mot staden, genom en gång- cykeltunnel, mot enkelriktat och sedan längs stora och små vägar blandat (säkert den absolut kortaste vägen) till det utpekade målet. Verktyget fungerar, men det är inte jättesmart och tar ganska lång tid på sig att räkna fram rutterna, så jag tror att det jämför ganska många möjliga alternativ innan ett resultat levereras. Detta borde gå att göra smartare, eller.

Lite intressant är fältet för topologisk tolerans, något som inte finns när jag skall beräkna rutter i min version av ArcMap på jobbet. Där får man snällt se till att hela vägnätet hänger ihop med korrekta topologier. Exakt vad som händer när man ändrar denna parameter vet jag inte och det tar emot att prova då varje liten beräkning tar flera minuter på det data jag använder (alla vägar i Sverige).

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: