Administrera PostGIS i Windowsklienten

I går installerade jag PostGIS på min windowsklient och kunde snabbt komma igång och skapa data lokalt i min databas.

Nu tänkte jag visa hur du lägger upp en användare och skapar ett nytt schema för data av olika typ.

Börja med att starta PgAdminIII och anslut till din lokala databas.

skapa rollSkapa en ny användare, eller Login Role som det heter i Postgresql. Både grupper och användare är roller där skillnaden är att grupproller inte kan logga in, det är det användarroller som gör. Det kan däremot vara smartare att lägga rättigheter på grupproller och sedan reglera vilka användare som tillhör olika roller.

Sätt ett namn på rollen, vilket blir användarnamnet som kan logga in. Sätt även ett lösenord på fliken Definition och sätt privilegier på fliken Role Privileges.

nya_data_qgisNu går det att lägga till schema och tabeller i PgAdminIII, men det är betydligt mycket enklare i QGIS. Så länge det finns en användare att logga in med som har rättigheter att skapa nya scheman och tabeller…

I DB Manager, i QGIS, så ansluter man med den nya användaren och klickar på ”Schema” och ”Skapa schema”. I bilden ovan har jag skapat ett nytt schema med namnet ”geodata”.

Därefter markerar man sitt nya schema och klickar på ”Tabell” och ”Skapa tabell”.

I dialogen fyller man i namn och önskade attribut (se bilden ovan), samt vilken typ av geometri man skall använda och vilket koordinatsystem det skall vara (SRID: 3006 för SWEREF99TM). Man kan även ange vilken kolumn som skall användas som primärnyckel och om det skall byggas ett rumsligt index.

nya dataNu går det direkt att lägga till det skapade lagret och påbörja redigeringen.

I bilden ovan så syns formuläret för ifyllnad av objektattribut och i id-fältet så står det en formel. Denna sätts automatiskt i och med att jag valde att skapa ett attribut med typen ”serial” tidigare. Här behöver jag inte ändra något, utan formeln kommer att ge det nya objektet ett unikt id helt automatiskt.

döljattributDet är enkelt att dölja detta attribut i dialogen genom att gå in på fliken ”Fält” i lageregenskaperna och välja redigeringstypen ”Dold” för lagret (bilden ovan). Man kan också passa på att sätta andra redigeringstyper för övriga attribut.

sparastilMed databas så går det även att spara stilen direkt i databasen. Klicka på ”Spara stil” och välj alternativet ”Spara i databas (postgres)”. Om man markerar att stilen skall användas som standard för lagret så kommer den att användas så fort man lägger till lagret nästa gång.

Tillsammans med inlägget från igår så borde det inte finnas några ursäkter kvar att inte använda databaser för att hantera geodata. Med lite vana som användare så blir det dessutom enklare att hantera gemensamma databaser i nätverk, att lägga till PostGIS i sitt CV skadar inte heller, men då behöver man nog läsa på lite till.

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: