Nyvalskarta…

Jaha, då var det snart dags för ett nytt riksdagsval.

Då tänkte jag det var dags att ”damma av” valresultatet från förra valet och använda detta på en karta för att se hur min omgivning röstade i höstas.

Som tidigare så är det http://www.val.se som jag hämtar statistiken ifrån.

Det finns massor av intressant statistik, men jag använder mig av slutresultatet i riksdagsvalet baserat på valdistrikt.

Till att börja med behövs data över alla valdistrikt. Dessa ligger numera lagrade i min lokala PostGIS databas (se inlägg förra veckan) så det är mycket enkelt för mig att lägga till dessa i QGIS. Har du inte dessa data redan så kan du hämta dem från http://www.val.se/ (direktlänk).

Screenshot from 2014-12-06 12:06:14Statistiken läses in som ”separerad text-lager” utan geometri. Notera i bilden ovan att min fil är omdöpt till ett kort filnamn, vilket kommer att underlätta något senare när tabellen slagits samman med valdistrikten.

Jag använder ”Valfri separerare” och ”Semikolon” för indelningen i kolumner. Jag har även angett att filen är kodad med ”latin1” för att svenska tecken skall fungera. När jag sedan klickar OK så kommer lagret att läggas till i QGIS, men då det inte finns någon geometri så blir det inga symboler på kartan.

För att nu kunna koppla samman de två lagren så behövs en ”nyckel” som är gemensam i dessa lager. I mitt lager med valdistrikten så har jag ett attribut som består av en kod sammansatt av siffror för Län, Kommun och Valdistrikt med 8 siffror. Detta attribut finns inte i textfilen, men alla delarna finns med så det går att skapa.

Varför inte använda QGIS 2.6 nya funktion för att skapa virtuella attribut?

Tyvärr får jag inte detta att fungera med textfiler av den typ jag använder här, men om jag sparar om tabellen som exempelvis DBF, så går det bra (högerklicka på lagret och välj ”Spara Som…”).

Screenshot from 2014-12-06 12:44:31I fältkalkylatorn så kunde jag inte välja fälttyp (se bilden ovan) när jag försökte med csv-filen, vilket jag tror ledde till att jag bara fick NULL värden i den resulterande kolumnen. När jag som här i stället använder en dbf-tabell så går det utmärkt att lägga till ett virtuellt fält som består av en kod baserad på andra attribut.

Screenshot from 2014-12-06 12:51:16I Sammanslagning (för vektorlagret med valdistrikt) så kopplas sedan distrikten samman med tabellen och det nyss skapade attributet. I QGIS 2.6 så går det dessutom att peka ut vilka kolumner som skall läggas till, så att man slipper en gigantisk attributtabell med data man inte behöver. Jag väljer ut partiernas resultat i procent.

Screenshot from 2014-12-06 12:57:46Sedan är det enklast att skapa någon form av diagram för att visualisera allt på en gång.

Screenshot from 2014-12-06 13:22:44I min karta har jag ändrat om ordningen på tillagda attribut i inställningarna för pajdiagrammet, så att Alliansen hamnar till höger, och regeringen med Vänsterpartiet och Fi till vänster, samt Sverigedemokrater och Övriga däremellan. Då blir det ganska tydligt att se var SD har en sorts vågmästarroll.

Testa själv för din hembyggd.

Läs gärna mina tidigare inlägg om val och valstatistik:

Val 2014
Valresultat 2014
Reflektioner av valresultatet
Valet 2014

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: