QGIS 2.8 – Vad kan vi vänta oss?

Knappt har bläcket torkat på den tryckta boken om QGIS 2.6 innan det är dags att börja se framåt till QGIS 2.8.

Det dröjer naturligtvis ett tag till och inget är hugget i sten, men är man nyfiken så kan man kika lite på QGIS Master, eller version 2.7 som utvecklingsversionen heter.

Via Twitter med mera så har jag förstått att det finns några nyheter som man vill trycka lite extra på redan nu och dessa tänkte jag presentera här.

 1. En ny symbol

Det kan tyckas lite, men den nya symbolen och det den representerar är en viktig ändring.

screenshot-from-2014-12-16-180908Den gamla ikonen och knappen för att ”Radera vald” låg lite väl nära de andra och det var inte helt tydligt vad den gjorde. Den nya går inte att ta miste på, det där är en papperskorg!

2. Förbättringar med PostGIS

Screenshot from 2014-12-16 18:45:06 Också en liten sak kan man tycka, men det kommer att finnas förbättrade verktyg för att läsa in massor med data till PostGIS. Det nya verktyget bygger på ”ogr2ogr”, som visade sig vara betydligt snabbare än ”shp2pgsql” för små till ganska stora datamängder (för riktigt stora data klockar shp2pgsql in två minuter snabbare med 17 minuter) när FaunaliaGIS testade. (läs deras artikel)

Just ”ogr2ogr” ger även en hel del intressanta möjligheter till att läsa in vektordata direkt i PostGIS, utan att behöva gå via andra format.

3. Rotera kartan

Screenshot from 2014-12-16 17:32:37Nu är vi inne på sådant som vi brukar tala om när det kommer till nyheter. Det har tidigare gått att rotera kartan i utskriftshanteraren, men nu går det även att rotera kartan i kartfönstret. Ett litet fält i statusraden bestämmer rotationen.

4. Intensitetskarta

Screenshot from 2014-12-16 17:44:47Detta är inte rasterdata, utan en ny stil för punktlager. I bilden ovan så har jag tagit ett lager med punkter som representerar geografiska namn och använt denna ”Heat-Map” stil för att generera en graderad effekt där områden där det är tätt mellan punkterna blir mer intensiva än där det är glest. Det går att ställa en massa parametrar för att få den effekt man är ute efter.

Som vanligt när det gäller den här typen av karta så är det lite farligt att använda den till att dra slutsatser av. Jag har inte riktigt koll på vilka algoritmer som används och heller inte vad resultatet egentligen betyder. Som cool effekt på en karta, eller som en fingervisning att det finns en koncentration någonstans, är det dock väldigt användbart.

Annonser

Taggar:

Trackbacks / Pingbacks

  1. QGIS 2.8 Feature Freeze | Geosupportsystem - 19 januari, 2015
  2. Två veckor kvar till ”Wien” | Geosupportsystem - 5 februari, 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: