Episka etiketter

Blir du lite avundsjuk på kartor med sådär filmiskt episka texter på land och hav (exempelvis) som ser ut att vara gjorda i ett avancerat ritprogram, och att det vore fantastiskt om det gick att få till dessa i ett GIS-progam…

I detta julspecial så blir det därför ”Episka Etiketter”!

Jag använder som vanligt QGIS, men jag tror att ArcGIS fungerar nästan lika bra även om … nää, vänta lite. ArcGIS fungerar inte alls för detta… Du behöver ha datadefinierade attribut och superhäftiga stilinställningar för att allt skall funka.

Nåja.

Screenshot from 2014-12-20 18:19:50Börja med att skapa ett vektorlager (linje). Det kan vara en shapefil, PostGIS, SpatiaLite, eller vad du föredrar. Lägg till attribut för ”etikett”, ”storlek”, ”mellanrum” och ”färg” (undvik å, ä och ö). Notera att det skall vara heltal för storlek och mellanrum samt text för färg. Du kan använda vilka attribut du vill senare.

Screenshot from 2014-12-20 18:27:53Ändra redigeringstyp för lagret så att det blir enklare och snabbare att fylla i attribut. Speciellt färg är lämpligt att ändra till typen ”Färg”.

Screenshot from 2014-12-20 18:30:21Välj en stil som gör linjen osynlig (linjestil = ”ingen linje”) och ställ in att textsätta lagret från fältet ”etikett”. Ställ därefter in datadefinierade åsidosättningar för de egenskaper som du vill kontrollera och har angett i lagrets attributtabell. I det här fallet, storlek, färg och separation (mellanrum).

Skapa även en snygg grundstil för dina etiketter med lite skugga och ett snyggt typsnitt. Du bör även ändra under ”Placering” så att etiketten är ”Böjd” längs med linjen.

Screenshot from 2014-12-20 18:24:22Editera lagret och rita ut en linje som motsvarar den plats och den form du vill att din etikett skall ha. Du bör göra linjen lite längre än vad som behövs, men detta går att redigera i efterhand vid behov. Du bör även undvika allt för böjda linjer, även om inställningar för detta också går att ändra under ”Placering” i lageregenskaperna.

Screenshot from 2014-12-20 18:38:46Fyll i de värden du vill använda för etiketten i objektattributen (jag har använt lite annorlunda redigeringstyper, men de fungerar). När du klickar på OK så bör etiketten dyka upp, om inte så kan det bero på att din linje är för kort och behöver förlängas. Prova med att zooma in på linjer, vilket i praktiken gör linjen längre…

Det kan också bero på att den är för krökt, i vilket fall du använder nodverktyget för att flytta brytpunkterna i linjen.

Screenshot from 2014-12-20 18:55:43Ganska snart så kan du skapa innovativa och snygga etiketter för dina kartor.

Du kommer också snart underfund med vilken ordning saker går snabbast att göra, eftersom QGIS kommer ihåg senast ifyllda attribut.

Du kan nu skapa ett eget textlager och välja de attribut som du vill kunna kontrollera med ditt vektorlager, sedan är det bara att skapa på. Alla etiketter kanske inte är lämpliga att skriva ut på det här sättet, men håll med om att det är väldigt snyggt!

Vill du redigera texterna så gör du det i redigeringsläge med verktyget ”Identifiera objekt” för att få fram formuläret och ”Nodverktyget” för att ändra formen.

En video om denna teknik, samt flera filmer med ”snabbtips” för QGIS hittar du på min YouTube-kanal (på engelska). Detta får därmed bli min julklapp till alla er och hoppas vi ses nästa år.

God Jul! & Gott Nytt År!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: