QGIS 2.8 Feature Freeze

Det börjar närma sig. På fredag är det ”officiellt” frysning av nya funktioner i kommande QGIS 2.8.

Då fastställer man vilka nya funktioner som skall implementeras i den skarpa versionen och allt annat plockas bort. Egentligen så sköts det rent praktiskt på ett annat sätt, men som förklaring så kanske det duger.

Från och med fredag så kommer man i stället att fokusera på att fixa dessa nya funktioner och att rätta kvarstående buggar.

Det är i detta arbete som alla vi glada amatörer kan bidra väldigt mycket för att skapa en så stabil och bra programvara som möjligt. Detta gör vi genom att testa version 2.7 (även kallad ”master”) och rapportera problem och buggar till projektet.

Du hämtar och installerar ”master” via länkarna här (benämns ”testing”):

Windows
Linux
Mac (ledsen, jag hittar inget)

Du kan även skapa en ”Virtuell dator” med exempelvis VirtualBox och testa programmet helt riskfritt där. Vill du veta mer om hur detta fungerar så kan du prova att söka efter VirtualBox här på bloggen.

Jag har i tidigare inlägg beskrivit några möjliga nya funktioner i QGIS 2.8 och i sammanhanget så tänkte jag nämna några till som är just ”möjliga”.

Flera stilar per lager

Screenshot from 2015-01-17 12:58:11På det här sättet så kan man skapa olika stilar för olika tillämpningar och enkelt växla mellan dessa. Du kanske vill använda en stil medan du redigerar data och en annan när du skall skriva ut. Då är detta väldigt smidigt.

Uttrycksdialogen

Screenshot from 2015-01-17 13:01:14Denna används på flera platser i QGIS, exempelvis för att välja ut objekt för symbolsättning. Layouten är lite annorlunda än tidigare, men framför allt så finns det en ny flik ”Function Editor”. Nu fungerar inte Python i min installation så jag har inte testat denna, men om jag får gissa så kan denna flik erbjuda ytterligare möjligheter genom att skriva in uttryck i form av skript.

Rasterbildfyllning

Screenshot from 2015-01-17 13:19:45Det finns en ny möjlighet att skapa fyllningar baserade på bildfiler. I exemplet ovan har jag använt ett flygfoto med skog för att symbolsätta just skog, men det finns betydligt många fler tillämpningsområden för denna funktion.

Om nu dessa funktioner, tillsammans med de tidigare presenterade, kommer med i QGIS 2.8 får vi väl se, men om de är med i master versionen på fredag så är sannolikheten ganska stor.

Annonser

Taggar:

Trackbacks / Pingbacks

  1. Två veckor kvar till ”Wien” | Geosupportsystem - 5 februari, 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: