GeoServer 2.7 beta

I förra veckan så släpptes en beta av kommande GeoServer 2.7 där det finns några intressanta nyheter.

Betan bygger bland annat på GeoTools 13 (beta), vilket bidrar till några av nyheterna.

 1. Blandningslager
  Som ett tillägg till SLD så går det nu att styra hur överlappande lager skall kombineras och ”blandas”. Detta är något som funnits i exempelvis QGIS ett tag nu och exempel på vad som går att göra har jag visat i tidigare inlägg (länk till inlägg, länk till YouTube).
 2. WPS i serverkluster
  WPS eller Web Processing Services är något som kommer mer och mer. För större servrar som tar hand om mängder med klientsvar så har ett problem varit att det bara har varit den tillfrågade serverinstansen som kunnat utföra den efterfrågade processen. Med GeoServer 2.7 så har man gjort det möjligt att använda ett kluster av servrar för att utföra dessa beräkningar. Detta realiseras genom att man designar ett ”repository” för processen i stället för att den körs i minnet.
 3. WPS säkerhet, begränsningar och avbrott
  Det har även skett stora förbättringar för att hantera säkerheten runt hur olika processer körs i WPS. Det går nu även att sätta begränsningar för olika processer och att avbryta pågående processer. Det senare är en funktion i WPS 2.0, som dock inte är implementerat i GeoServer ännu, så detta får ses som ett GeoServertillägg till WPS 1.0.
 4. CSS modulen…
  …är omskriven. Denna har inte prioriterats i de senaste utgåvorna och det var nu dags för en uppdatering. Förhoppningsvis så kommer de som jobbar med att ”styla” karttjänsterna att uppskatta detta arbete.
 5. Utökat stöd för Tid
  Det går nu att använda sig av relativa tidsangivelser i exempelvis WMS. Man behöver inte längre precisera exakta tidsintervall utan det går bra att begära att få se objekt från exempelvis den ”senaste veckan”.

Det finns ytterligare nyheter också, som att förhandsgranskningen av lager nu sker med OpenLayers3, men det går att läsa mer om detta på hemsidan.

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: