Varför satsa på QGIS 2.8?

Jo! QGIS 2.8 kommer att bli den första LTR versionen!

Vad står då LTR för? Det står för ”Long Term Release”, och innebär att projektet lovar att versionen kommer att underhållas och buggfixas under längre tid än de normala 4 månaderna.

Bild från https://cloud.githubusercontent.com/assets/178003/4607065/ae1c0956-523e-11e4-95d9-cea1a3429faf.png

I bilden ovan så ser man den planerade ”normala” cykeln med jämna releasenummer, och den första varje år, eller var tredje release kommer att bli en LTR. Bilden ingår i ett ”förslag” till förändring så se inte alla detaljer i den som fakta (läs mer här).

Fördelen med detta är att sponsorer och andra som tillverkar insticksprogram kan fokusera på de långsiktiga versionerna och kanske strunta i de mellanliggande, eftersom det kostar en del att behöva uppdatera tilläggen.

Företag eller organisationer, men även skolor och universitet, som vill ha kontinuitet kan skapa skript och rutiner för en version som de vet kommer att underhållas under lite längre tid, och slipper därmed också att lägga massor med energi på de mellanliggande mjukvarorna.

Om schemat i bilden nu kommer att hålla med 2.8, 2.10, 2.12, 2.14 och så vidare är jag däremot inte så säker på. Det börjar nämligen bli dags för 3.0! I denna kommer det att ske större förändringar, vilket kommer att kräva lite mer arbete med API och liknande för exempelvis insticksprogram, men 2.8 LTR kommer garanterat att stödjas under ett år framöver!

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: