Mapbender3

Då var det dags att titta på något för mig helt nytt, nämligen Mapbender.

Mapbender är ett php, javascript, xml-ramverk för att sätta upp webb-kartklienter med lite utökad funktionalitet utan att behöva koda javascript själv i exempelvis OpenLayers och Leaflet. Mapbender är dock baserad på OpenLayers för karthanteringen.

På hemsidan (http://www.mapbender.org) talar man även om mekanismer för autensiering med användare och grupper.

Mapbender3 är en ganska ny release som är baserad på Symfony2, JQuery och OpenLayers.

Screenshot from 2015-02-15 09:59:27

Det finns flera exempel på Internet med organisationer som använder Mapbender, exempelvis Geoportal.de (bilden ovan).

För att skapa en ”portal” eller tjänst så behöver man ”bara” logga in och välja ”Create New Application”. Sedan väljer man en mall/template och lägger till de komponenter man vill ha med.

Screenshot from 2015-02-15 10:27:53

Beroende på vilken mall man valde så finns det olika områden där man kan lägga till innehåll, lite som Widgets i andra sammanhang.

Det går att styra utseendet via CSS och det finns instruktioner för hur man skapar egna mallar på hemsidan.

Nu har jag inte detaljstuderat allt, men det första intrycket är att det ser snyggt ut och att det är ett smart koncept att sätta upp karttjänster via den här typen av portal. Sedan känns det lite rörigt och jag har inte riktigt fått grepp om hur man går till väga för att få igång en karttjänst som jag vill. Dokumentationen är inte helt tydlig, men man får väl jobba lite…

Man skall först lägga till WMS källor, sedan skapa ett Lagerset, som man lägger till lagerinstanser i, som man sedan lägger till i den kartwidget som man placerar i sin layout…

Det går att lägga till OGC-WMS lager och använda dessa i de kartor man skapar, men dessa WMS-tjänster får skapas någon annanstans. Mapbender tillhandahåller ingen kartserver, utan är en så kallad ”front-end” för sådana.

Vill du testa Mapbender3 så kan du använda OSGeoLive som jag skrev om igår…

Annars finns det flera exempel på http://mapbender3.org/en/gallery. Jag tycker att Gütersloh har en sida som ganska bra belyser hur man skulle kunna använda Mapbender3 för att sätta upp en portal för exempelvis en Kommun.

Nu kanske mina första intryck är lite reserverade, men det här känns faktiskt ganska bra. Är man lite tveksam inför att satsa på en kartplattform med mycket kodskrivande så kan Mapbender absolut vara något att titta närmare på. Det borde inte vara krångligare än exempelvis CMS/DMS tjänster som Drupal, Nuxeo eller för den delen Microsoft Share Point.

Det är öppen källkod, och i och med OSGeoLive så är det som sagt inte ens svårt att prova.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: