Det är nära nu…

Ja på fredag är det dags. QGIS 2.8 LTR skall släppas. Listan med nyheter börjar så sakteliga fyllas på http://changelog.linfiniti.com/qgis/version/2.8/. Jag är lite spänd på vad ”QGIS can now be built using Qt5 libraries…. ” kommer att innebära, men det finns mycket andra nyheter som kommer att underlätta mitt arbete framöver.

Som vanligt så kommer vi att få vänta lite på att det skall finnas kompilerade paket att hämta hem och installera, men inget OS brukar dröja mer än runt två dagar innan de blir tillgängliga.

Sedan finns förstås risken att det blir förskjutet något, som skedde med 2.6.

Nu med bara några dagar kvar så vill jag åter igen uppmana alla som kan att hjälp till med översättningen av QGIS till Svenska. När jag skriver detta så är faktiskt allt översatt, men de sista dagarna så händer det inte sällan att det kommer in nya strängar, så vi kan väl hjälpas åt att bevaka detta såhär de sista dagarna. Om du inte har ett Transifexkonto så är det lätt att skapa ett, men det kan ta en liten stund att bli bekräftad som översättare så vänta inte…

Sök på ”Transifex” bland mina inlägg så kan du läsa mera om hur översättningen går till, och jag lovar, tekniken är inte svår. Det svåra blir att hitta bra Svenska ord på krångliga GIS-uttryck.

Detta kan även vara ett kvarstående problem, som dock går att fixa.

Hittar du konstiga ord i QGIS så går det att söka efter dessa i Transifex och åtminstone föreslå en förändring, om man inte är djärv nog att ändra själv. Om det är flera som tycker samma sak så är det sedan bara att ändra, så slår ändringen igenom i nästa release.

(Observera att bilden ovan är ”fake” och den faktiska bilden och namnet på QGIS 2.8 kommer inte att avslöjas officiellt förrän när programmet faktiskt släpps.)

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: