Panorama med ICE2

Nu för tiden så använder jag mest Hugin för att skapa panoraman av alla de slag, men tidigare så har ICE, eller Image Composite Editor, från Microsoft varit väldigt användbart för enkla jobb som skall bli klara på kort tid.

En stor fördel har varit att det har gått att använda video i stället för överlappande foton, vilket kan vara svårt att få till med en vanlig enkel kamera. Vrid bara kameran på högkant, börja spela in och snurra kameran runt sin egen axel i lugnt tempo. Det fungerar såklart att hålla kameran rakt också, men på högkant får man med mera i höjd och det är enkelt att vrida filmen i programmet.

(läs gamla inlägg om principen)

Nu har Microsoft släppt version 2 av programmet och det har skett väldigt mycket utseendemässiga förändringar, riktigt snyggt faktiskt.

Det är fortfarande enkelt att ”skyffla in” bilder eller video och sedan sköter sig programmet själv när man klickar vidare i processen.

En ytterligare nyhet är att det nu går att välja ”projektion” för utdata, så att exempelvis sfäriska panoraman kan exporteras som ”miniplaneter” (stereografisk projektion).

Något som jag ser som en kul grej, och möjligen användbart för husbehov, är ”auto complete”. Det är en funktion som fyller ut områden där man inte har bildinformation med beräknade värden. Det förklaras ganska tydligt i filmen.

Hur fungerar då ICE?

Ungefär som den gamla, väldigt bra med bilder/video tagna under goda förhållanden och där det inte finns för mycket rörelse mellan bilderna. Det är snyggt och ganska intuitivt, även om det finns många begrepp (som projektion) som kan vara svåra att förstå för den oinsatte. Det mesta i programmet är inriktat mot normala konsumenter som vill göra något lite extra med bilderna, utan att det för den skull skall vara krångligt.

Vill du däremot hantera bilder mera exakt, eller har bilder som inte är tagna med perfekt symmetri så är exempelvis Hugin mycket bättre. Resultatet blir bättre alltså… Hugin kräver lite mer av dig som användare och det tar längre tid för datorn att utföra alla beräkningar för att det skall bli så bra som det blir. Jag har kunnat skapa perfekta panoraman med Hugin som ICE över huvud taget inte klarade av att sy ihop.

Sedan så finns ICE bara till Windows så någon installation på datorn hemma blir det inte tal om.

Slutsats: Kör du Windows, tycker foto och film är kul, så skall du testa ICE. Programmet är gratis och går att ladda hem från http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/projects/ice/.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: