”Varför” GIS?

I många böcker (även mina egna), instruktionsfilmer, föreläsningar, lektioner, etc så brukar man börja med hur du installerar exempelvis QGIS.

I bästa fall så kan man börja med att beskriva vad ett GIS är…

Men när eller varför du skall använda det är mindre vanligt att beskriva.

När du kommit så långt att du vet när och varför så är väl detta ganska naturligt, men vad gör man åt alla som inte vet när och varför?

Det är förhållandevis enkelt att beskriva en installationsprocess eller att upprepa en definition på GIS, men det är betydligt svårare att vara heltäckande när man skall förklara för någon när och varför. Att beskriva vad det är kan vara en genväg, och därmed låta den tänkta användaren själv dra paralleller till i vilka situationer de skulle dra nytta av GIS, men man når inte fram till alla.

Så när och varför skall du då använda GIS?

För den generellt kartintresserade så är svaret enkelt:

– När du vill utveckla ditt intresse för kartor, och kanske försöka dig på att skapa egna.

För den idrotts- och friluftsintresserade så kan det vara:

– När du vill skapa orienteringskartor, planera och följa upp dina vandringar eller skidturer, samt dokumentera och utvärdera dina resultat.

För markägaren eller jordbruksföretaget:

– För att hålla reda på områden och bestånd, när något planterades eller gallrades, av vem, och när det är dags igen. Även bokföring av resultat för att följa upp hur mycket varje område producerar och om man tillför exempelvis växtnäring. (Även om man vill söka bidrag för verksamheten)

För resursplaneraren:

– När det är viktigt att hålla reda på var de som nyttjar resurserna befinner sig i förhållande till resursernas stationering. Eller för att planera var man skall etablera nya resurser för att nå flest nya kunder/brukare.

För beslutsfattaren:

– Var befinner sig kunder/resurser och vilken resurs skall kopplas till vilken kund, och när, för att nyttja resurserna så effektivt som möjligt.

För den statistiskt intresserade:

– Att titta på statistik i tabeller och diagram är en sak, men att kunna koppla den till geografin och därmed hitta ytterligare en dimension som kan förklara eller belysa statistiska skillnader är inspirerande.

För resenären eller äventyraren:

– Leta efter och planera resmål och etapper på kommande expeditioner.

För biologen:

– Registrera var den senaste observationen av blåvinge gjordes, eller förekomsten av flodpärlmusslor i lokala vattendrag. Eller varför inte för att planera nästa exkursion.

För musiker och artister:

– Visualisera var de mest prestigefyllda/viktigaste scenerna finns och planera turnén utifrån detta. Följ upp var framträdanden gjorts och när, samt hur resultatet blev, så att kommande spelningar kan dra nytta av dessa erfarenheter.

För jägaren eller fiskaren:

– Registrera var pass eller grynnor finns och registrera resultatet från dessa platser. Planera jakten/fisketuren och om man är flera så kan man göra en karta med aktuella platser utmärkta så att alla hittar.

För SciFi-, Fantasyentusiasten:

– Skapa en karta över det där landet eller planeten som fascinerar så mycket. Har författaren/regissören beskrivit saker på ett korrekt sätt.

För historikern:

– Skapa kopplingar mellan historiska händelser och nutid. Går det utifrån historiska berättelser att sluta sig till mer exakt var det där slaget mellan svensken och dansken stod.

För arkeologen:

– Skapa ett register för fynd och koppla dessa till rapporter, bilder och video. Skapa historiskt korrekta kartor och därmed kanske se nya kopplingar mellan olika fynd.

Jag skulle kunna hålla på mycket längre och det är egentligen bara att tänka sig ett intresse eller yrke (motsv) och börja spåna fritt.

Jag tror att väldigt många skulle ha glädje och nytta av GIS, och sedan är det upp till oss andra att övertyga dem om att det är värt tiden att lägga ned på det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: