ArcGIS REST API – i QGIS…

Av en slump så klickade jag på länken till nya insticksprogram i QGIS nu senast.

Då såg jag att ett av de nya tilläggen var ”QGIS ArcGIS REST API Connector” som gör det möjligt att koppla upp sig mot ArcGIS Online, ArcGIS Server och ArcGIS Geoportal Server.

Skärmbild från 2015-03-05 19:40:54

Då jag varken har någon ArcGIS Server eller en Geoportal Server tillgänglig hemma så fick jag prova med ArcGIS Online. Jag knappade in adressen till ArcGIS online REST API och kunde på så sätt komma åt mängder av baskartor från ArcGIS online (sökväg i bilden ovan).

Via OpenLayers plug-in så kommer man redan åt kartor från Google, Bing, Apple och naturligtvis Open Street Map. Med detta nya tillägg så kommer man även åt baskartorna från ESRI.

Insticksprogrammet är ”Experimentellt” så prova på egen risk (hemsida).

Jag tror dock att den stora nyttan med tillägget är för alla som har en egen ArcGIS Server och QGIS klienter som behöver komma åt data. Hur detta går till får ni dock experimentera vidare med själva.

Som kanske framgår av bilden i början så fungerar det dock utmärkt att lägga till lager från Metria via verktyget. I bilden har jag lagt till enkla punkter som representerar brandstationer och skyddsrum…

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: