Smart klocka för GEO?

Då fick vi veta lite mer om Apples nya Watch i måndags, men ärligt talat 4’000 kr (uppskattningsvis) för den billigaste modellen och då måste du ha en iPhone för minst 7’500 kr för att den skall fungera…

Apple Watch har ju inte ens GPS!

Vad skulle då alternativet vara för mig? Ja kanske den kommande Garmin Vivoactive.

Den är lite enklare än de befintliga Garmin, men samtidigt billigare och kanske bättre anpassade till oss som inte brukar springa eller paddla kanot till jobbet varje dag.

Den har inbyggd GPS (av okänd typ och kvalité) och går dels att synkronisera med telefonen och dels ladda med diverse appar från Garmin Connect IQ. Det är ett ganska begränsat utbud med appar för tillfället men jag lovar att det kommer att bli flera.

Det som får mig att lova detta, och vilket är anledningen till att jag är intresserad, är att det även finns en Connect IQ SDK som kan användas med Windows och Mac.

Med denna SDK så kan man tillverka urtavlor, datafält, widgets och appar.

Tänk en app med GPS position i ett anpassat koordinatsystem och en eller flera snabbknappar för att skapa punkter med attribut som automatiskt synkas med en fjärrserver via telefonen.

Kanske en app som det går att skicka positioner och information till via telefonen, som bäraren sedan kan använda för att ta sig till platsen, utföra ett arbete och sedan rapportera direkt via klockan när det är klart.

Insamling av data skulle ju också kunna ske via klockan direkt, utan att vara ansluten till en telefon, men jag vet inte hur mycket minne som är tillgängligt för att lagra data. I någon av de lite ”vassare” modellerna så finns det över 20Mb ledigt men vi får väl se vad det blir i VivoActive. Vanlig text tar i och för sig inte så mycket plats så det borde gå att skapa exempelvis filer i GeoJSON… Det finns dock ingen information om ”Local Storage” API på hemsidan, så det kanske inte ens är möjligt…

Det där med appar och datafält i SDK’n är en förutsättning för att jag skall slå till på klockan när den släpps. Jag har nämligen inte hittat en enda information om att det går att skriva ut koordinater i klockan, och jag har inte hittat någon nu befintlig app för det heller. Nåja, det finns som sagt en SDK för att man skall kunna göra egna appar och är det bara någon i världen som har ett liknande behov och kunskaper i hur man gör så är chansen stor att det dyker upp en app för det i Connect IQ Store.

Skulle det nu visa sig att VivoActive är mindre lämplig så finns ju alltid de lite dyrare alternativen Fenix3 och Epix, som också använder Connect IQ, och därmed går att skapa datafält, widgetar och appar till.

Återstår bara att hitta en återförsäljare i närheten som har lite klockor hemma så man får klämma och känna lite, samt ställa en och annan besvärlig fråga till en intet ont anande försäljare.

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: