Saint Patrick’s Day

Då är det dags att fira denna ”ursvenska” tradition…

Jag tänker fira genom att skapa en karta på temat baserad på vägdata från Open Street Map.

Skärmbild från 2015-03-14 16:50:36

Jag börjar med vägarna och i QGIS så filtrerar jag bort de vägtyper jag inte är intresserad av.

Skärmbild från 2015-03-14 16:56:07

Det går att göra tvärtom också och välja de vägar som skall vara med, men i slutändan spelar det ingen större roll vilket man väljer. Här kan jag titta på kartan, kontrollera attributen för en väg jag tycker ”stör” och plocka bort den och sedan leta efter nästa vägtyp som inte riktigt passar för mitt syfte.

De kvarvarande vägarna använder jag för att skapa ett nytt polygonlager med buffertverktyget.

Mina data täcker hela Sverige och för att slippa köra verktyget på allt, så börjar jag med att välja ut de vägar som är intressanta med verktyget ”välj objekt”. Originaldata är dessutom oprojicerat i WGS84 vilket kommer att ge konstiga resultat när man vill buffra med meter som enhet, så jag spara utvalda data i ett nytt lager projicerat i SWEREF99TM.

Det nya lagret kör jag Buffer (Menyn Vektor – Geobehandlingsverktyg) på till ännu ett nytt lager.

Skärmbild från 2015-03-14 17:09:50

Näst steg blir att skapa ett nytt vektorlager som i praktiken är en stor polygon som täcker hela det område jag är intresserad av. Eftersom jag skall jobba vidare med detta lager så passar det jättebra att använda ett minneslager eller ”temporärt skisslager” som det heter i QGIS.

Skärmbild från 2015-03-14 17:13:03

Sedan kör jag verktyget Differens med skisslagret och det buffrade väglagret, vilket ger ett nytt multipolygonlager med en polygon bestående av flera objekt.

För att ”dela” polygonen i separata objekt används den kryptiska sökvägen ”Vektor – Geometriverktyg – Flerdelad till flera objekt…”. När man öppnar dialogen så blir det lättare att förstå att man valt rätt (jag tror jag skall ändra detta till nästa version av QGIS… sådär då var det ändrat!):

Skärmbild från 2015-03-14 17:21:17

[Det jag ändrade var att se till att det enhetligt kommer att användas ”multipart” och ”singelpart” (svensk stavning) på alla ställen, eftersom jag tror att dessa begrepp är lättare att förstå än ”flerdelsgeometri”]

Jag behöver nu skapa ett attribut som kan styra utseendet på min stil så småningom. Jag låter slumpen bestämma detta och använder fältkalkylatorn för att skapa ett nytt fält med värden mellan 1 och 8. Jag tycker att 8 klasser kan vara lagom för min karta, men du kan välja färre eller fler om du så önskar.

Skärmbild från 2015-03-14 17:25:40

Jag använder en färgramp från ljust till mörkt grön, men byter den ljusaste gröna mot en rasterbildsfyllning med en guldtextur (källa).

Skärmbild från 2015-03-14 17:44:00

En mycket enkel utskriftslayout exporteras som SVG och öppnas för redigering i Inkscape.

Där tar jag bort några polygoner och skapar en text i vektorformat som jag roterar och drar lite i för att den skall passa in i det tomma område som jag skapat.

karta

Sådär! ”Happy Saint Patrick’s Day”

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: