Uppdaterad StreetView i QGIS

Ett av mina favoritplugin för QGIS är Geogears Go2StreetView (länk). Detta har nu uppdaterats till version 6.0 och då har det tillkommit lite nyheter.

Skärmbild från 2015-04-04 08:44:30Samstämmigheten mellan StreetView och karta är nu bättre, men det jag tycker är häftigast är att det nu går att visa punkter från ett lager i QGIS inne i StreetView!

Det går att skräddarsy ikoner och infoboxar för dessa punkter också. Dessutom så kan man begränsa hur många punkter som skall tas med baserat på hur långt från den aktuella platsen de befinner sig, vilket man bör göra för att minska risken för krascher.

Tyvärr så är det samma problem som tidigare med svenska tecken. Så fort man använder dessa så blir det Pythonfel, i alla fall i min installation. Jag har inte hunnit reda ut vad i problemet ligger, eller vad du kan göra för att undvika det, men när jag testar ”internationella” data så fungerar alla funktioner fint:

Skärmbild från 2015-04-04 09:42:32

Så fort jag redigerar dessa data och slänger in ett ”ö” i texten så slutar det fungera. Ändrar jag tillbaka så fungerar det igen. Det kanske är en finess i Linux att det fungerar såhär, så ni som använder QGIS i Windows eller Mac får gärna skriva en kommentar om hur det fungerar för er.

Tänkbara användningsområden är exempelvis som stöd vid attributsättning av inhämtade objekt. Var det en dagvattenbrunn, avlopp, gas eller el som fanns under locket?

[EDIT]

Sedan jag skrev detta har jag varit i kontakt med upphovsmannen och han har släppt version 6.1 som han säger skall lösa problemen med ”konstiga” tecken. Tyvärr så har det nya tillägget gett mig ännu större problem då det äter upp allt mitt RAM-minne, och fyller växlingsfilen efter ett tag. Om detta är något som bara gäller mig eller flera vet jag inte just nu, men jag har återrapporterat det som en bugg.

Det verkar dock som att det är ett problem som härrör till projektionen på datalagret. Så länge projekt och data är i SWEREF99TM så fungerar det för mig (fungerar även med pseudo mercator). När data är i WGS84… Problem!!!

Annonser

Taggar:,

3 responses to “Uppdaterad StreetView i QGIS”

 1. enricofertest says :

  Reblogga detta på GEOGEARS.

 2. enricofertest says :

  Hi Klas.
  The issue you reported in the post is due to wrong default distance value.
  When you select an info layer with geographic crs (latitude/longitude) the distance is intended to be measured in degrees. The default value (100) is huge if calcolated in degrees! So big to include all infolayer points that are really too much to become all togheter google street markers.
  So I wrote a patch to adapt default Distance buffer value to info layer crs map units, and I limit to 200, the number of features that can become markers. In this way we can prevent memory wasting loops and avoid views crowded of markers.
  I have already submitted this new version of plugin (v6.2) to qgis repository so you have simply to update in plugin dialog.

Trackbacks / Pingbacks

 1. Uppdaterad StreetView i QGIS | Geo-How-To News - 9 april, 2015

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: