GIS appar till Windows Phone

Android eller iOS? Jag använder båda och tycker väl att det finns för och nackdelar med båda och framför allt så kan jag inte göra allt jag vill med bara den ena. Därför så är min telefon iOS och den lilla surfplattan Android.

För GIS så använder jag framför allt iGIS på iPhone och för Android har jag funderat på QGIS men det har inte blivit av än, men när som helst så…

Nu har ju arbetsgivaren kommit på den briljanta iden att begåva mig med en Windows Phone, så nu har jag enheter med alla (?) stora bärbara operativsystem.

Vad kan jag då hitta till Windows Phone?

Det första som dyker upp när man söker GIS appar är faktiskt ArcGIS. Det är i princip samma sak som ArcGIS.com och baseras i väldigt stor utsträckning på ArcGIS Online. ArcGIS baseras på en ”äldre” SDK och finns i version 10.1.3, vilket är en buggfix senare än samma app för Android och iOS.

Mer då? Nä, sedan verkar det vara tunnt bland gratisapparna. Jag har provat GPS Calculator, som finns i gratisversion och som verkar ganska bra för att hantera GPS och koordinater, men det är inget GIS-program. Jag har heller inte luskat ut om det går att spara waypoints eller spår och överföra dessa till exempelvis kontorsdatorn.

Jag ställer inte stora krav, men jag vill kunna skapa objekt i de tre grundläggande geometrierna och fylla i attribut som jag väljer själv för dessa. Om jag sedan kan läsa in data och visa dessa på en karta tillsammans med min egna insamlade så är jag hur lycklig som helst. Resten kan jag sedan göra vid skrivbordet.

ArcGIS online gillar jag inte då jag måste vara just ”online”. Inte heller kan jag skapa data lokalt.

Nej något GIS arbete eller någon fältinsamling kommer nog inte att göras med Windows Phone för min del. Tack och lov så fungerar iGIS alldeles förträffligt i iOS och det börjar bli hög tid att testa QGIS för Android.

Taggar:,

2 responses to “GIS appar till Windows Phone”

  1. Jonas S says :

    Jag använder PDF Maps från Avenza, har testat på både iOS och Android, den lär finnas till Windows Phone som beta. GeoPDF skapar jag med tillägget GeorefExport i QGIS (experimentellt).

    I PDF Maps kan man skapa egna objekt, lägga till attributdata och spara som GPX eller KML.

    • Klas Karlsson says :

      Hmm, jag lyckas inte få med egna attribut från telefonen till datorn med vare sig kml eller gpx. Fungerar endast med csv och då endast för punkter, inte för spår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: