QGIS till Webb

För ett tag sedan så släpptes ett insticksprogram till QGIS som packad och kodade dina vektordata till en webbkarta baserad på Leaflet. Tillägget heter QGIS-2-Leaf och går fortfarande fint att installera.

Det fanns dessutom ett tillägg som gjorde ungefär samma sak fast för Open Layers 3.

Nu har upphovsmännen bakom dessa båda gått samman och tagit fram ett nytt insticksprogram kallat QGIS-2-Web:

Skärmbild från 2015-04-25 18:23:45I detta så kan du göra inställningar för vilka lager du vill exportera och hur dessa skall anpassas till webbmiljö, och sedan välja om export skall ske till Open Layers 3 eller Leaflet. Det ser ut som att det i grunden är ”Export to Open Layers 3” som fått en extra knapp för export till Leaflet:

Skärmbild från 2015-04-25 18:25:36Nu är detta en tidig version som i högsta grad är experimentell, så förvänta er inte att det fungerar smärtfritt. Jag har lyckats krascha QGIS två gånger bara genom att klicka på ”Update preview”.

Ja, rent faktiskt så händer ingenting när jag exporterar till Leaflet och jag får ett felmeddelande när jag försöker med Open Layers 3, men jag tror på idén och upphovsmännen har var för sig visat att det fungerar så det är nog bara en tidsfråga innan detta också gör det.

När jag lyckas få fram en förhandsvisning så är det i Open Layers och filerna är skapade i en temp-katalog, men är man nöjd med det så går det att kopiera dessa och spara dem på ett mer permanent ställe.

Dokumentationen är obefintligt just nu så det är inte så lätt att avgöra om det är tillägget som är problemet, eller att jag har data i ett format som inte stöds eller en problematisk projektion, vi får väl se lite längre fram.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: