PDF Maps

Förra veckan frågade jag efter GIS appar för Windows Phone och fick tipset om PDF Maps.

PDF Maps från Avenza finns för Android och iOS, men är inte släppt till Windows Phone ännu. Ja det går att anmäla sig till Betaprogrammet och därmed testa en utvecklingsversion, men det är inte samma sak.

Nåja, det är på gång en skarp version så jag tar väl och testar Android och iOS så länge.

Det första jag lägger märke till är att det finns skillnader mellan versionerna för Android och iOS. Kompass visas exempelvis endast i iOS. När jag sedan läser om versionen som kommer för Windows Phone så står där indirekt att det inte går att skapa GPS-spår…

Detta betyder att man kan bli tvungen att välja plattform beroende på vilka funktioner man vill ha. Det mesta verkar dock fungera på samma sätt och det går exempelvis att läsa in kartor via Dropbox.

Kartor då, PDF kartor är naturligtvis möjliga att läsa in. Såväl vanliga PDF som så kallade Geospatiala PDF, men det går även att använda GeoTIFF om man så vill. Observera att ”GeoPDF” (som också stöds) är ett ”ägt” format med flera patent förknippade med det, och som ägs av TerraGo. Det går att göra en massa extra med TerraGo, men för rent rumsligt stöd i PDF så kan Geospatial PDF duga. Kan även nämna att ArcGIS har stöd för Geospatial PDF, men om du vill så kan du köpa ett tillägg för TerraGo GeoPDF. Det är lite förvirrande om det som ESRI kallar GeoPDF är TerraGo varianten eller Geospatial PDF, men om du inte betalt extra för GeoPDF så är det sannolikt Geospatial PDF som du använder när du skapar dina kartor.

QGIS sparar inte sina PDF-filer som geospatial PDF, utan för detta behövs ett tillägg. Lite märkligt kan man tycka då GDAL har stöd för geospatial PDF, så varför finns det inte en kryssruta för att lägga till referenssystem i exporterna?

Med tillägget så går det dock att exportera från huvudapplikationen, men inte från Composer.

Det har varit lite aktivitet runt frågan i diverse forum de senaste dagarna så frågan kanske är på väg att väckas till liv igen…

PDF kartorna är sedan lätta att föra över till den mobila enheten via exempelvis Dropbox. Det går att se den egna positionen direkt i kartan, om man har aktiverat GPS-funktionen. Att skapa enkla punkter är väldigt smidigt och det går till och med att skapa egna attribut och koppla bilder till dessa.

Det går att skapa spårloggar också, och även dessa går att ändra lite utseende på och lägga till attribut för.

Exporten tillbaka till skrivbordet är också ganska smidig, men här får man tänka efter lite. Det går att exportera som GPX och KML, men om man vill få med sina egna attribut så verkar man vara begränsad till CSV-formatet. Jag har dock inte lyckats exportera spår som CSV och därmed inte heller de attribut som jag kopplat till dessa spår.

Fotografier som kopplas till objekt måste också exporteras på annat sätt och denna koppling följer inte med i de exporterade filerna.

Sammanfattningsvis så skall jag börja med att säga att jag bara hunnit testa PDF Maps väldigt ytligt och det kan finnas möjligheter som jag inte hittat. Däremot så är det ett smidigt sätt att få begränsade GIS möjligheter i fält och inte minst kunna följa den egna positionen direkt på kartan.

Vi får väl se om det blir några andra begränsningar i Windows Phone versionen så småningom, men det verkar som en möjlig kandidat för åtminstone sådant som inte är så avancerat.

Taggar:,

2 responses to “PDF Maps”

  1. Fredrik says :

    Hej!

    ”Med tillägget så går det dock att exportera från huvudapplikationen, men inte från Composer.”

    Vilket tillägg är det. Jag har letat som en galning efter möjligheten att skapa geospatiala PDF från QGIS men bara stött på återvändsgränder.

    Tacksam om någon kan hjälpa mig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: