Ubuntu – i telefonen

En kollega har skaffat sig en ny telefon, som jag lånat ett tag…

SONY DSC

Låsskärmen i Ubuntu Phone

Lite off-topic kanske men då jag testat olika GIS relaterade appar till andra telefoner tidigare så tänkte jag passa på att även göra det för denna.

Lite allmänna kommentarer först. Det är en hårdvara från ”bq” (Aquaris 4.5) och den känns och beter sig som i princip vilken skapligt billig smartphone som helst egentligen. Den är inte jättesnabb, vilket märks när man försöker göra hastiga rörelser på skärmen, men den gör det jag vill att den skall göra utan bekymmer.

När det gäller gränssnitt och hur man hanterar funktioner och appar så är det riktigt bra. Unity, som jag inte riktigt gillar i desktop, fungerar utmärkt på telefonen. Att växla mellan de två senast aktiva apparna är busenkelt och det är inte mycket svårare att bläddra bland alla öppnade appar. Notifikationer och appinställningar är också smidiga att komma åt genom att ”svepa” med fingret in från över- och underkant på skärmen.

Sedan finns ju ”scopes”. Detta är inte traditionella ”appar”, utan mer innehållet från appar och motsvarande samlat på informationssidor, som är enkla att konfigurera och växla mellan. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna jämföra med, men som jag förstår det så kan man med scopes samla massor av information till ett överskådligt gränssnitt utan att man behöver köra en massa appar i bakgrunden. (läs mer om scopes)

Nåja, åter till GIS apparna… Det finns inga! Utbudet av färdiga appar är ganska begränsat och när man söker på GIS så får man inga träffar. GPS ger fler träffar, men det bästa jag kan hitta är en app för geocaching. Det jag testat i flera andra mobiler, att ta panoramabilder med telefonen, finns det heller ingen app för. Lite av en besvikelse således.

Går det att ringa med den då? Jodå, visst går det!

Allt det där vanliga går naturligtvis att göra, och eftersom det är Linux/Ubuntu så lär apparna dyka upp efter hand. Det går ju även att göra egna appar om man vill/kan det (använd Qt för att göra appar).

Är det en supertelefon? Absolut inte!

Men om man väger in att den kostar 1’500 kr så kan det absolut vara värt pengarna. Är man dessutom lite ”nördig” och vill imponera på teknikvännerna så är det en given favorit. Gillar man att ”hacka” och skriva egna program så kan det nog vara lite av en drömmobil.

Detta är vad jag känner till den första tillgängliga Ubuntutelefonen, men det är fler på väg. En lite kraftfullare variant (Meizu MX4) med ungefär dubbla prislappen är nog inte helt långt borta, men det är en ny produkt på en redan trång marknad, så vi får väl se när (om) detta blir verklighet. Om jag själv skulle skaffa en Ubuntutelefon, så skulle jag nog vänta på denna.

Så länga så kan du beställa din egen Ubuntu telefon via http://store.bq.com/en/ubuntu-edition-e-4-5

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: