Kubuntu med Plasma 5

Det blir mycket Ubuntu denna veckan. I måndags var det telefon och igår senaste skrivbordsversionen. Dessa två är ganska lika och har exempelvis ”Unity” gemensamt.

Idag tänkte jag testa ”Kubuntu” som också är Ubuntu, men med KDE som skrivbordshanterare i stället för Gnome, och i den senaste versionen av systemet så använder man ”Plasma5” som programstartare.

Skärmbild från 2015-05-09 18:31:00Även Kubuntu installeras utan några som helst problem och det krävs bara några klick innan det är klart! (Förra veckan installerade jag en dator med Windows 7 på jobbet och det tog många gånger längre tid och då var inte alla drivrutiner installerade eller några vettiga program heller för den delen.)

Jag har inte använt KDE på länge, men jag får säga att tillsammans med Plasma5 är det en mycket positiv överraskning! Jag gillar speciellt hur installationen av nya program från programbiblioteket ser ut och fungerar. Mycket snyggt!

skärmdump1

I bilden ovan så går det även att se ”startknappen” och de menyer som finns där. Väldigt intuitivt och snyggt. Det fungerar ju inte precis som jag är van vid, men som sagt väldigt trevligt.

Såhär spontant så känns Kubuntu med Plasma5 som en väldigt god kandidat för den som vill prova Ubuntu och kommer från Windows 7. Eller den som bytt till Windows 8 och avskyr det men inte vill gå tillbaka till en äldre Windowsversion.

Även här provar jag att lägga till QGIS, vilket jag gör på exakt samma sätt som i vanliga Ubuntu, i terminalen med de kommandon som beskrivs på http://qgis.org.

skärmdump2

I QGIS så upptäcker jag något som jag inte är säker på att jag gillar dock. När jag öppnar exempelvis lageregenskaperna så tonas huvudfönstret ned väldigt mycket. Men eftersom det är Linux så brukar det mesta gå att ändra till belåtenhet och som det visade sig så var det busenkelt att fixa detta med.

skärmdump3

Och det finns som sagt massor med möjliga inställningar att prova redan från start och är man ändå inte nöjd så finns det mängder av ytterligare tweeks och konfigurationer som bara väntar på att googlas fram.

Jag behöver nog testa Lubuntu igen också för nu börjar det luta åt att jag byter ut Gnome och Unity. Det här ser fantastiskt bra ut!

Taggar:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: