Jag byter till Gnome

Förra veckan testade jag massor med Linuxdistributioner, varav jag presenterade några stycken på bloggen. Bland annat så fick en kommentar från Anders mig att testa Debian, vilket kan vara ett intressant alternativ om man vill testa flera olika skrivbordsmiljöer eftersom installationen enkelt ger dig möjlighet att välja en eller flera (eller alla) av de vanligare skrivbordsmiljöerna.

Jag har använt Ubuntu länge och är nog helt enkelt van vid hur saker och ting görs, så jag kommer nog att fortsätta med Ubuntu i grunden.

Däremot så har jag nu kört Unity ett bra tag, med min favorit ”cairo-dock” för att hålla koll på mina favoritprogram.

Några distributioner som jag inte nämnde förra veckan är Ubuntu-Mate och Ubuntu-Gnome. Ubuntu-Mate är trevligt och rent, och kommer att tilltala många Windowsanvändare. Men det passade inte mig riktigt. Jag gillade Kubuntu med KDE och Plasma5, men nu har jag hittat något som passar mig ännu bättre, nämligen Gnome.

Jag har inte använt Gnome på länge så jag har inte testat ordentligt sedan Gnome 3 släpptes, vilket var en rejäl skillnad jämfört med tidigare. Många var irriterade på Gnome då och bytte till andra skrivbordsmiljöer. Men nu har det gått fyra år, och mycket har hänt (till och med Linus Torvalds själv ryktas köra Gnome 3 nu för tiden).

I Unity så använde jag den vanliga programinstalleraren och sökte efter, och installerade, Gnome.

Sedan var det bara att logga ut, välja Gnome vid inloggningsskärmen, och sedan så bara funkade det!

Skärmbild från 2015-05-16 19:43:50Mina inställningar med widgets från ”conky” och Cairo-Dock fungerade direkt även i Gnome och något jag gillar extra mycket med Gnome är att den så kallade ”windows” knappen öppnar ”workspaces”.

Skärmbild från 2015-05-16 19:48:22

Det går att komma åt detta även med musen genom att klicka på ”Aktiviteter” eller hovra i övre vänstra hörnet.

Det går att ha favoritprogram till vänster, alla öppna program visas som miniatyrer och det går att flytta runt program mellan olika skrivbordsytor helt dynamiskt och skapa nya skrivbord efter hand.

Om jag skriver något när jag är i detta läge så börjar Gnome att leta efter sådant jag kan vara ute efter, så ”Q” räcker för att få fram en programstartare för QGIS.

Det finns massor med sådant som är outforskat och en del jag måste vänja mig vid. Exempelvis så finns inga minimera eller maximera knappar i programfönsterna. Nu får man högerklicka för att få fram dessa alternativ, men det kommer jag säkert att vänja mig vid.

Om jag nu inte skulle trivas med Gnome så är det bara att logga ut, välja en annan miljö och logga in igen! Tänk om det var lika enkelt att byta miljö i Windows 8…

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: