QGIS Processing

Jag hade lite högre ambitioner med veckans inlägg när helgen började, men ni anar inte hur mycket maskrosor som behövde elimineras från gräsmattan, så det blir lite lägre ambition i stället.

Jag har dessutom jobbat mycket med HTML5 och javascript för att hantera och visualisera panoraman och det börjar bli riktigt användbart nu. Vi får se om jag återkommer till detta här på bloggen.

QGIS konferensen är som sagt slut och innan jag lämnar ämnet helt så tänkte jag lyfta något som man påtalat i efterarbetet, nämligen ”Processing”.

Skärmbild från 2015-05-24 17:59:20Ibland så letar man efter en speciell funktion och tycker inte att man hittar något motsvarande bland menyerna. Hade det funnits en meny, eller en knapp, för varje funktion i QGIS så hade det inte fått plats någon karta.

Det är därför det finns en panel som heter Processing Toolbox. Där finns QGIS egna processer, men även inlästa algoritmer från andra leverantörer.

Det är lite knöligare att använda dessa än rena menyer, men om du bara hittar en funktion du vill använda ofta så går det att skräddarsy en process eller till och med skapa ett insticksprogram för det.

Skärmbild från 2015-05-24 18:04:50Här tar jag bara ett snabbt exempel där jag extraherar brytpunkter från ett vektorlager. Resultatet lagras i ett minneslager, men det går också att spara som fil.

Skärmbild från 2015-05-24 18:09:03Har man flera processer som skall köras efter varandra så är det ganska lätt att bygga en process för detta i ”Processing modeler”. Här definierar man inputs och drar länkar mellan dessa och algoritmer för att skapa resultat i minneslager eller fil.

Super!

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: