QGIS TimeManager

Såhär mot slutet av veckan så tänkte jag bara lyfta fram insticksprogrammet TimeManager skapat av Anita Graser och Karolina Alexiou.

Det är ett ganska häftigt insticksprogram som gör det möjligt att filtrera geodata på tid.

Jag har bara börjat titta på det lite granna så jag kommer inte att gå in på eventuella för och nackdelar, utan nöjer mig med en liten demo. Om ni själva jobbar med data som är tidsrelaterat så kan detta tillägg vara användbart för att visualisera förändringar över tid.

brottJag använder brottsstatistik från Boston, som tyvärr har en taskig tidsstämpel i sina attribut, så detta får jag göra om först. Insticksprogrammet känner igen väldigt många olika formateringar av tid, men amerikanare är amerikanare…

När man lägger på alla data på en gång så blir det inte så överskådligt. Det går att skapa urvalsfilter manuellt för olika tidsintervall, men TimeManager kan göra det åt mig med rätt inställningar.

Skärmbild från 2015-05-24 23:15:51I inställningarna för tillägget kan man precisera en del saker, men jag nöjer mig med att peka ut tidsattributet och köra igång.

Skärmbild från 2015-05-24 23:05:21Med dragreglaget så kan man hoppa längs tidsaxeln och titta på hur objekten rör sig. Det är inte helt steglöst, framför allt inte eftersom jag valt en intensitetsstil för lagret, som dynamiskt gör om punkter till så kallade ”Heat Maps”.

I stället så exporterar jag till video, vilket tar ett litet tag, eftersom det är en bild per vecka som skall renderas över en period på drygt tre år. Det blir inte en video direkt utan en serie png-bilder. Det är dock ganska smidigt att baka ihop dessa till video med programmet Blender.

Resultatet kan du se i videon ovan. Jag har eventuellt valt lite olämpliga inställningar och just kriminalitet kanske inte är bäst lämpat för att visualisera på detta sätt. Jag får prova med GPS loggar en annan gång.

Annonser

Taggar:,

2 responses to “QGIS TimeManager”

  1. abbe98 says :

    Fungerar detta med Qgis2threejs?

    • Klas Karlsson says :

      Om du vill få 3D data att animeras så är svaret nog Nej! Qgis2threeJs exporterar ut data till filer som visualiseras genom en webbläsare, vilket inte är särskilt dynamiskt. Animeringar i 3D kräver en lösning i 3D visaren, vilket i det här fallet skulle betyda någon form av javaskript… eller motsvarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: