QGIS 2.10 fler nyheter…

Det finns som sagt inte jätte mycket visuella nyheter i QGIS 2.10 (se tidigare inlägg).

Däremot så har det hänt en del i bakgrunden. När man plockar upp och jämför ”About” boxarna mellan 2.8.2 (nederst i bilden nedan) och 2.9 (aka 2.10 RC), så är det en del som skiljer (men inte mycket).

Skärmbild från 2015-06-02 17:08:11GDAL/OGR och PostgreSQL klient är det som framför allt är uppdaterade. Vi kan också se att Qt fortfarande är samma som tidigare. Planen är att byta till Qt5 när man släpper QGIS 3.0, men först så måste det redas ut vilka förändringar som måste till och hur mycket arbete detta innebär. Just nu finns ingen tidsplan för när en sådan övergång kommer att ske.

En del förbättringar i QGIS 2.10 beror på dessa bakomliggande stödprograms uppdateringar. För GDAL så kan du läsa om förbättringarna här: http://trac.osgeo.org/gdal/wiki/Release/1.11.2-News. För PostgreSQL så kan jag inte bedöma vad uppdateringen innebär (pg_recvlogical — control PostgreSQL logical decoding streams) för QGIS.

En del byten har gjorts i geobearbetningsverktygen. Exempelvis så har man bytt till ogr2ogr för att snabba upp exempelvis inläsning av data till PostgreSQL/PostGIS (jag trodde detta redan var gjort…).

Det är inte så lätt att hitta några större visuella skillnader här heller, men jag tror att det tillkommit några processer i verktygslådan:

  • Bygg virtuellt vektorlager
  • Kontrollera geometri
  • Radera hål
  • Välj med attributsumma

Vad dessa gör exakt har jag inte hunnit testa, även om de sannolikt utför det man kan ana av deras namn (jag har skrivit deras oöversatta namn på svenska här).

Det skall även finnas en ny kärna för geometrier som möjliggör exempelvis ”kurvor”, vilket varit en brist hittills. Om det även kommer med ”verktyg” för att redigera kurvor (m.m.) är jag dock inte så säker på. Ett sådant verktyg lär dyka upp QGIS så småningom, även om det inte blir i 2.10. Det borde dock gå att visualisera kurvor skapade på annat sätt och lagrade i exempelvis PostGIS?

Vi får väl se om det blir några ytterligare nyheter innan 2.10 släpps, men jag tror inte det. Fokus läggs på stabilitet och buggfixar. Det finns gott om förbättringsförslag i projektet, men om ingen är villig att finansiera dessa så kommer det sannolikt att ta ett tag innan dessa implementeras.

När man nu sitter och tittar på 2.10 och fixar buggar med mera, så är det inte otroligt att det även släpps en uppdatering för 2.8, eftersom denna skall vara en så kallan LTR version (Long Term Release). Det skulle i så fall bli version 2.8.3.

Slutligen. Vad blir då ”kodnamnet” på QGIS 2.10? Jag kan säga att det är riktigt låga odds för ”Pisa”. Ja och bilden överst i inlägget är en konceptbild och inte för produktion i nästa release.

Annonser

Taggar:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: