Inför jämförpris på mjukvara

I detta inlägg tar jag ESRI och ArcGIS som exempel, men mitt budskap kan mycket väl appliceras på många kommersiella mjukvaror.

Jag har varit inne på ämnet tidigare, och om man tjatar tillräckligt mycket så kanske…

Frågan är enkel: Vad kostar ArcGIS Desktop?

Svaret då? Inte lika enkelt…

Om du är intresserad av en ”hem-licens” så kan jag säga att den kostar 1’200 kr/år (länk). Denna passar bra om du bara är intresserad av arbete ”för icke-kommersiellt privat bruk”, för alla andra tillämpningar så är licenskostnaderna höljda i ett magiskt dunkel att liknas vid dimmorna kring ”Döda träsken” i sagan om ringen.

Bor man i USA så kan man däremot gå till ESRI Store och snabbt hitta att ArcGIS Desktop Basic kostar 1’500$.

Det är inte bara kostnaderna för grundprogrammet som är svåra att få grepp om. Det finns dessutom tre olika licensnivåer (Basic, Standard, Advanced), som ger olika funktionalitet. Skillnaderna kan ”enkelt” utläsas av en tabell från ESRI.

Sedan är inte problemet med kostnader löst ändå. Det finns nämligen olika tillägg för exempelvis 3D-analyser som ger ytterligare funktionalitet. Dessa är också förknippade med en kostnad.

Pris för några av tilläggen i ESRI Store: Spatial Analyst (2’500$), 3D Analyst (2’500$), Network Analyst (2’500$). Om det är samma dollar-kronor förhållande som för hemlicensen ovan (kostar 100$) så skall belopp i ESRI Store multipliceras med 12 för att få kostnaden i kronor (dollarkursen när detta skrivs är dock 7.9954 enligt valutor.se).

Räckte det nu? Nix!

Vill du ha support (utöver första året) så behöver du teckna avtal om ”Aktivt underhåll”, vilket i och för sig ger tillgång till ArcGIS Online och uppgraderingar av mjukvara. För ArcGIS Online kan du förresten köpa till ”krediter” för olika tjänster, om de som ingår råkar ta slut… Det ingår 100 krediter i ArcGIS Desktop (tror jag), men om du tecknar en speciallicens (se nästa stycke) så måste du avtala speciellt om ArcGIS Online för att detta skall ingå.

Om du nu vet exakt vad det är du behöver och får svar på en offert, så kommer kanske frågan om flera användare upp? Vill du således ha licenser att dela mellan flera användare, eller skall det vara en licens per dator? Är ni lite flera så kanske det lockar med en ”site” licens (typ kommunlicens) som ger tillgång till fria licenser inom hela koncernen? Vad prislappen hamnar på då är inte direkt lättare att ta reda på.

När man köper bil så brukar det också kunna bli lite ”förhandling” innan man tar i hand, men det finns i alla fall ett utgångspris på en tydlig lapp i vindrutan.

Skall man använda ESRI Store i USA som beräkningsmodell så har ArcGIS Desktop en prislapp på mellan 18’000 – 108’000 kr… (för enklaste licensen med upp till tre tillägg), vilket inte direkt är ett bra utgångsläge för förhandlingar men det är i alla fall en prisuppgift.

Förslag

Ta det allra enklaste fallet. En användare och en licens. Kan vi inte få en tydlig prisuppgift på vad en enkel licens för Basic, Standard och Advanced kostar. Samt vad kostnaden för tillägg som 3D-, Network- och Spatial Analyst blir för denna användare (se Amerikanska ESRI Store).

Om det nu är lag på jämförpris i butikerna, på taxiresor, med mera, så vore det inte för mycket begärt att få ett jämförpris även på mjukvaror.

En användare, en licens, ett pris! Kom igen ESRI!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: