Open Source och utveckling

Såhär när det börjar närma sig ny release av QGIS så kan man fundera över hur programvara med öppen  källkod utvecklas.

Du som användare kan använda programvaran utan kostnad, vilket är bra. Tyvärr så tar många denna frihet för givet och blir arga eller besvikna när nya utgåvor av programvarorna inte får så många nya funktioner, eller att irriterande buggar inte fixas.

När användarna inte betalar för mjukvaran så är det heller ingen som betalar utvecklarna för sin tid med att utföra denna typ av arbete. Öppen källkodsmjukvara utvecklas därför av entusiaster som kan, eller är villiga, att lägga en massa fritid på detta arbete, eller genom att företag och organisationer sponsrar eller finansierar utveckling av specifika funktioner och buggfixar.

Den senaste tidens nya funktioner i QGIS består faktiskt till stor del av sponsrat arbete. Lite generaliserat kan man säga att om en ny funktion eller buggfix kräver mer än några timmars arbete så är det liten chans att detta arbete görs utan att någon betalar för det.

Att använda QGIS eller annan öppen källkodsprogramvara är en fantastisk möjlighet, men att kräva uppdateringar eller ”fixar” är ingen rättighet, så länge man inte är beredd att bidra till mjukvarans utveckling. Ägd programvara finansieras genom licensavgifter som många gladeligen betalar, men att tänka sig att betala för lite utvecklingstid för mjukvara som man får använda gratis har vi betydligt svårare för.

Om man exempelvis byter ut en ArcGIS licens (med tre tillägg) mot QGIS så har man teoretiskt sparat drygt 100’000 kr (se räkneexempel i tidigare inlägg). En summa som skulle kunna eliminera massor av buggar i QGIS, eller utveckla mängder av nya funktioner. Man skulle önska att fler företag (bland annat) hade detta i åtanke när de slickar sig om munnen och tänker på alla pengar man sparar på att använda Öppen Källkod.

Annonser

Taggar:,

3 responses to “Open Source och utveckling”

 1. Jonas says :

  I det där priset för ArcGIS ingår väl en del support och hjälp att komma igång? Hur fungerar det med support till Qgis, går det att köpa någonstans på svenska (mer än det man hittar på denna sida då)?

  • Klas Karlsson says :

   Jodå, support ingår i alla fall det första året med ArcGIS.

   När det gäller support för QGIS så känner jag inte till något betalt supportalternativ i Sverige. Jag brukar använda lite olika forum för mina frågor, vilket fungerar rätt bra.

   • Kristian says :

    Några av utvecklarna av QGIS har egna/delvis egna företag som erbjuder support och tillrättaläggning samt kurs etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: