Windows 10 – QGIS

På fredag skall så QGIS 2.10 släppas och som vanligt så blir det till helgen eller något senare som installationsfilerna finns att hämta hem.

Om en månad så släpps också Windows 10, men vad har det med saken att göra?

I början av veckan så kom det lite alarmerande signaler om att det inte går att installera QGIS på Windows 10, vilket visade sig inte stämma.

Skärmbild från 2015-06-23 21:14:49Det finns ett filter mot illasinnad kod som behöver stängas av för att installationen skall gå igenom.

Allt är dock inte frid och fröjd i och med detta. Tydligen uppstår problem även om man kör QGIS i kompatibilitetsläge med Windows 7.

Så, jobbar du med QGIS och det är viktigt för dig kanske du skall vänta lite med att uppgradera till Windows 10.

Jag är övertygad om att det kommer att lösa sig inom en inte allt för avlägsen framtid, men räkna inte med att det kommer att bli problemfritt att uppgradera.

De problem som man upplevt med QGIS är säkert heller inte unika. Det berör naturligtvis flera andra programvaror. Mitt råd är därför:

  1. Har du bara en dator, och den är viktig för dig då du använder mjukvaror som inte garanterat är kompatibla med Windows 10 så bör du avvakta med att uppgradera!
  2. Har du flera datorer så rekommenderar jag att du uppgraderar en först och testar alla tänkbara mjukvaror du har behov av på den, innan resten blir aktuella.
  3. Om du ”bara” surfar eller använder Office så skulle jag säga: kör! Windows 7 börjar bli gammalt och Windows 8 är det väl ingen som gillar? Friskt vågat, hälften vunnet!
Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: