För trött dator för Windows10

När Windows 10 släpps så är det gratis att uppgrader från Windows 7 och 8, men inte från Windows XP. Jag tror att en dator som kan köra Windows XP orkar driva Windows 10, om den inte är lastgammal så det behöver inte vara skrotningsdags på grund av detta, men du kanske inte vill lägga en massa pengar på något som ”kanske” fungerar.

Varför inte uppgradera din Windows XP till ett hypermodernt operativsystem, som inte ser aldeles obekant ut (jämfört med XP) och ger dig möjlighet till (minst) e-post, webb, office-program, bild och film, med mera.

Lite förkortat, men det är inte mycket svårare, kommer här en instruktion. Det mest komplicerade är nog steg ett, men det brukar gå att få hjälp på Internet och ”Google är din vän” (eller?).

Gör så här!

 1. Ladda hem och bränn en DVD med Xubuntu (64-bit ISO). Det går att skapa en USB-sticka för att installera också.
 2. Installera! (Starta om datorn från DVD eller USB) OBS DETTA ÄR LÄTT!!! (Så länge du inte skall spara något från den gamla datorn, och installationen görs på Svenska).
 3. När systemet startat första gången efter installationen, klicka på ”mussymbolen” uppe till vänster och därefter ”Inställningar” och välj ”Panel”.
 4. Klicka bort krysset ”Lås Panelen”, sedan tar du tag i vänsterkant på aktivitetsfältet i överkant (den list där ”mussymbolen” finns) och drar ned och släpper det längst ner på skärmen.
  Skärmbild_2015-06-26_15-58-17Sedan kan du klicka i rutan ”Lås panelen” igen. Ändra ”Radstorlek” om du vill ha ett bredare aktivitetsfält. Stäng när du är klar.
 5. Högerklicka på ”Mussymbolen” och välj ”Egenskaper”.
  Skärmbild_2015-06-26_16-02-55Ändra ”Visa” till ”Ikon och titel” samt ”Titel” till ”Start”. Du kan också byta ikon om du så önskar. ”Stäng” när du är klar.
 6. Högerklicka på skrivbordet och välj ”Skrivbordsinställningar…”. Välj bland medföljande skrivbordsbakgrunder eller lägg till en egen.
  Skärmbild_2015-06-26_16-08-28
 7. Du kan sedan klicka på ”startknappen” och välja ”Programcentral för Ubuntu” och söka efter program du saknar. I mitt fall (bilden ovan) så installerar jag LibreOffice.

Grattis! Nu har du tagit ett första steg mot en öppnare datorvärld, utan att bli helt skrämd från vettet av obekanta och röriga skrivbordsmiljöer!

Lycka till!

Annonser

Taggar:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: